Hírek

2010.10.30. 11:24

Ez lenne a talpra állás költségvetése?

A 2011-es költségvetés a talpra állás költségvetése, mert 3 százalék alatti hiánnyal számol, de egyúttal 3 százalékos növekedésre épül - mondta Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón, szombaton. Megjelenik az államháztartás egyensúlyát javító alap - ide áramlik a magánpénztárakból érkező pénz, amit egyrészt államadósság-csökkentésre, másrészt pedig a "nyugdíjrendszer pozíciójának javítására" fordítja a kormány. A kabinet arra számít, hogy a magánpénztári tagok 90 százaléka visszalép.

Világgazdaság Online - MTI Eco

A jövő évi 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány mellett a kormány 2,8 százalékos pénzforgalmi hiányt tervez, ez utóbbi fogalmazódott meg az IMF-EU megállapodásban - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A költségvetés jövőre 3,0 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol, s azzal, hogy az államadósság már csökken.

Majdnem 900 milliárd hiánnyal zárna az állami nyugdíjrendszer – szögezte le Matolcsy, ezzel indokolva a kabinet magánnyugdíjpénztári tagdíjakat illető lépését.

2011-es költségvetésben megjelenik egy új alap: az államháztartás egyensúlyát javító alap. Ebbe az alapba kerül a magánkasszákból visszaáramló jövedelem, ami jövőre 360 milliárddal csökkenti a nyugdíjkassza hiányát. További 540 milliárd forintra számít a kormány abból, hogy a tagok "helyesen úgy döntenek", hogy visszalépnek az állami pillérbe – fejtette ki Matolcsy.

Mint ismert, a legfrissebb adatok szerint a magánnyugdíjpénztárak összesített vagyona 2800 milliárd forint.

A magyar nyugdíjrendszer más területein is van hiány: a jövő évi költségvetében megjelenik az államháztartás egyensúlyát javító alap, melybe beáramlanak ezek az összegek. A közel 900 milliárd forintos „forrás” hozza nullára az állami nyugdíjrendszer hiányát.

"Ha ez nem lenne, akkor is kellene valamit tenni" - szögezte le a miniszter.

A mostani 3 millió tag mintegy 90 százaléka visszajön az állami rendszerbe, és a visszaáramló vagyon 30 százalékát kell a nyugdíjrendszer pozíciójának javítására fordítani – mondta Matolcsy.

Tegnap Orbán Viktor kormányfő már jelezte, hogy a hárompilléres rendszer megszüntetése a kormány célja.

A kormány olyan kötelező magánpénztári rendezést javasolt, mely kizárólag az egyén szabad döntésére épül. Matolcsy szerint 10 emberből 9 átlép. "A pénztárak döntése lesz, hogy működnek-e vagy nem. Ez nem a mi döntésünk." (Tagok és bevétel nélkül nyilván nem fognak tudni működni - A szerk.) "A kormánynak az a szándéka, hogy megadja a lehetőséget: megszüntetjük a kötelező belépést" - erősítette meg a miniszter.
 
Az AB-tő nem várnak negatív döntést: a visszaáramlást a korábbi kormány már megnyitotta az 52 éven felüli korcsoportból. Akkor 60 százalék visszalépett – mondta Matolcsy. (90 milliárd forint jött vissza az állami kasszába az 52 éven felüliek átáramlása okán.)
 
Miután volt már ilyen lehetőség, ha lett volna alkotmánybírósági aggály, azt akkor az AB már jelezte volna.

Ki jár rosszul, ki jár jól? Ha ide kattint, megtudhatja

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva