Hírek

2010.10.01. 09:57

FIFA Világkongresszus lehet jövőre Budapesten

A tervek szerint jövőre Budapesten rendeznék meg a FIFA világkongresszusát – jelentette be Bánki Erik, országgyűlési képviselő, a parlament sport- és idegenforgalmi bizottságának elnöke. Kongresszusi központot azonban csak két év múlva ígér a politikus.

Világgazdaság Online

Ganczer Gábor, az egyetlen nagy befogadóképességű budapesti központtal rendelkező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a turisztikai szakma csütörtöki egyeztetésén elmondta, folyamatosan pályáznak több ezer fős konferenciák elnyerésére, és most is több pályázat elbírálását várják. Az már biztos, hogy 2011-ben három nagy létszámú konferenciát rendeznek: egy 2500, egy 4000 és egy 5000 főset. Ganczer Gábor ugyanakkor ismertetett egy kutatást, miszerint Budapestet vonzó városnak találják a megkérdezett külföldi konferenciaszervezők, de szerintük „hiányzik valami hozzáadott érték”.

Bánki Erik kifejtette, hogy országos cél a nagy nemzetközi sportrendezvények elnyerése. Követendő mintaként a közlemúltban megrendezett Triatlon Világbajnokságot említette, amely mintegy 50 ezer turistát vonzott hozzánk egy hétre.Bánki tervei szerint a labdarúgó világszövetség, a FIFA világkongresszusát jövőre Budapesten rendeznék meg.

A szakemberek szerint a főváros egyébként meglehetősen a külföldi beutazó turizmusára alapuló idegenforgalmát a nagyszámú – 3-5 ezer fős – konferenciák szervezésével kellene fellendíteni. A szakma már évek óta vár egy nagy befogadóképességű konferenciaközpont állami megépítésére, ám az eddigi próbálkozások kudarca fulladtak. Bánki Erik szerint a budapesti kongresszusi központ 2012-re készülhet el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva