Hírek

2010.10.13. 14:29

Gond nélkül zajlik a bányászok mentése - Élő közvetítéshez

A több mint 600 méter mélyen rekedt 33 chilei bányászok kimentése jól halad, délután öt óráig már 14-et hoztak a felszínre sikeresen.

Világgazdaság Online

Folyamatosan zajlik a bányában rekedtek mentése délutánra már 14 főt sikerült a felszínre hozni.

Magyar idő szerint fél ötkor kezdték meg a bányászok kimentését akik több, mint 620 méter mélyen rekedtek 68 nappal ezelőtt egy bánya baleset következtében. A chilei Atacama-sivatag rész- és aranybányájában augusztus 5-én történ omlás.

A bányaügyi miniszter közleménye szerint a korábban tervezettnél gyorsabban mehet a kimentés, 40-50 perc alatt történik meg egy fő felszínre hozatala, így akár másfél nap alatt menthetik ki az összes bányászt.

A mentést a több mint 400 kilogrammos „Phoenix” mentőkapszulával végzik, melyet már korábban egy rövid időre lekellett állítani. A kimenekítási akció megkezdése előtt Florencio Ávalos bányász láthatta meg a holdvilágot, érkezését szirénaszó kísérte. Az első felszínre érkező bányászt Sebastian Pinera chilei elnök köszöntötte.

Az amerikai hírtelevízió honlapja élő közvetítést ad a mentésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva