Hírek

2010.10.09. 11:17

Gyenge szüret Sopronban

A korábbi évek szőlőtermésének felét szüretelik az idén a soproni borvidéken - írta szombati számában a Kisalföld.

MTI - Világgazdaság

A mintegy 800 hektáros területen eddig csak 50-60 ezer mázsa szőlőt szedtek le, mivel a gazdák nem akarják elveszteni korábban megszerzett piacaikat - mindenki venne szőlőt, ez pedig a felvásárlási árakat megduplázta.

A tavalyi 45 helyett már 85-90 forintot adnak egy kiló szőlőért - áll a lapban, amely szerint a mennyiség ugyan csökkent, a minőséggel azonban nincsen probléma.

Mint arról a Világgazdaság beszámolt, ismét növekedhet az olcsó, részben illegálisan felhasznált borok importja, mert a szőlőárak legalább 40-50 százalékkal drágultak a múlt évhez képest. A szőlő kilóját – szemben a tavalyi 40 forintos átlagárral – most 60-70 forintért veszik a felvásárlók, de egyes fajtákért 80-100 forintot is fizetnek.

Eközben cseh és szlovák vevők is megjelentek a hazai piacon, akik magyar szőlővel igyekeznek pótolni a gyengébb terméseredményeket. A hazai piacra elsősorban a meglóduló olasz behozatal lehet veszélyes, amely már az elmúlt években is legalább kétharmadát tette ki a teljes magyar éves borimportnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva