Hírek

2010.10.28. 12:13

Gyógyszerbiznisz: Előbújt a zsákból a liberalizációs krampusz

A 2006-2008-as időszakban folyamatosan csökkent mind az adózás előtti eredmény, mind az adózott eredmény. A gyógyszer-kiskereskedelem jövedelmezősége a vizsgált időszak alatt jelentősen romlott - derül ki GKI által a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központjának készített tanulmányból.

Világgazdaság Online

Az egy foglalkoztatottra jutó adózott eredmény 406 ezer forintra csökkent 2008-ra, míg 2006-ban még megközelítette az 1,8 millió forintot. Mindez azonban csak látszólag a liberalizáció következménye, mivel sorra jelentek meg olyan változások a gyógyszer finanszírozásban, amelyek csökkentették a patikai árrést.

A statisztikák azt mutatják, hogy 2006. december 31. után 618 gyógyszertár létesült. A lakosság gyógyszertárhoz való hozzájutása elsősorban a nagyvárosokban lett egyszerűbb, míg a kistelepüléseké lényegében nem változott. Az új gyógyszertárak leginkább forgalmas helyeken létesültek.

A minőségi gyógyszertári szolgáltatás biztosításának fontos feltétele az elegendő létszámú és megfelelő képesítéssel bíró szakszemélyzet. 2007 és 2009 között a gyógyszertárak száma átlagosan 19 százalékkal, míg a gyógyszerészek száma csak 15 százalékkal, az asszisztensek száma azonban közel harmadával nőtt.

A gyógyszertári vállalkozások közel 26 százaléka veszteséges, a veszteség összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot. A patikai árrés-százalék 2006 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor 2004 óta nem volt az árrés mértékét érintő változás. Az árrés bevételek csökkenése következtében nőnek a gyógyszertárak készletezési problémái.

A felmérésben résztvevők a szerint, hogy lakóhelyük vagy munkahelyük környékén nőtt a patikák száma nagyobb arányban voltak elégedettek a gyógyszertári szolgáltatásokkal, mint azok, akik szerint nem változott, vagy éppen csökkent a patikák száma.

A patikusok felkészültsége leginkább megyei szinten eltérő, a településtípus nem meghatározó eleme a kapcsolatoknak. A lakosság 34,6 százaléka szerint jelentősen javult, 26,1 százaléka szerint javult a patikusok felkészültsége, míg 36,2 százalékuk nem érzékelt változást. Mindössze 3,1 százalék vélte, úgy hogy romlott a helyzet a korábbiakhoz képest.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva