Hírek

2010.10.12. 15:18

Hamarosan szabályozzák az otthonszülést

Már a jövő héten egyeztetnek az otthonszülés szabályozásáról, a rendelet kidolgozásába bevonják az érintetteket is. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a kisbabák otthoni világra hozásához hazánkban nincsenek meg a feltételek.

Magyar Rádió

Az október elején történt újabb kórházon kívüli szüléssel kapcsolatos sajnálatos események felvetették, hogy előrevegyék az otthonszülés ügyét - mondta a Magyar Rádió Napközben című műsorában

a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára Szócska Miklós azt is kijelentette, hogy az otthonszülés támogatóit is bevonják a jövő héten kezdődő egyeztetésbe. Ma az otthonszülés törvényi háttere szabályozatlan, de a feltételek sem adottak ehhez, mert például a mentő nem tud az ország minden pontján biztonságos időhatáron belül kiérkezni a beteghez.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Időpont: 2010. november. 4.

Október elején egy, az otthonszülés mozgalom által létrehozott Születésházban egy újszülöttet újra kellett éleszteni, az anyát és a csecsemőt is kórházba kellett vinni. A szülésnél a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász, Geréb Ágnes, az otthonszülés mozgalom vezetője és több bába segédkezett. A bábák azt állították: nem tervezett, hanem váratlanul gyors lefolyású szülés történt, és a kismama csak tanácsadásra érkezett. Geréb Ágnest még aznap foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt őrizetbe vették, később pedig előzetes letartóztatását is elrendelték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva