Hírek

2010.10.22. 16:15

Hogyan tovább a nyugdíjakkal? Vége a kötelező magánpénztári tagságnak

Már biztos, hogy november 1-től nem folyósít az állam 14 hónapon át a magánpénztáraknak, azonban továbbra is kérdéses, hogy a kormány milyen formában kívánja átalakítani a nyugdíjrendszert, bár a pályakezdők kötelező magánnyugdíjpénztári tagsága megszűnik Selmeczi Gabriella ma beterjesztett önlló képviselő törvényjavaslata szerint. Összeállításunkban a mostanában kormányzati körökben pozitív felhanggal említett svéd mintát és a felmerült alternatívákat vettük számba.

Világgazdaság Online

A Fidesznek az az álláspontja, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez, és abból fizessük a nyugdíjat, amit erre a célra félretettünk, mondta el egy korábbi interjúban Varga Mihály. A politikus szerint ennek eléréséhez az úgynevezett névleges egyéni számlás rendszer a lehető legalkalmasabb, amely Svédországban kiválóan, Olaszországban és Lengyelországban már kevésbé jól, de azért működik.

A Figyelőben közölt cikk után hosszú nyilatkozatháború indult meg a szocialisták és a leendő kormánypárt között, a Fidesz kategorikusan cáfolta, hogy valóban ez lenne a tervük.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott ma beterjesztette a Parlament elé a pályakezdők kötelező magánnyugdíjpénzátri tagságát megszüntető törvényjavaslatot.

A javaslat szerint azok lehetnek pénztártagok (köthetnek megállapodást tagdíjfizetésre), akik nem rendelkeznek a tagdíj alapjául a Tbj.-ben (a társadalombiztosítási ellátásáokról és a magánnyugdíjról szóló törvény) meghatározott járulékalapot képez ő jövedelemmel.

Ez a rendszer szigorúan önfenntartó, vagyis nem teszi lehetővé, hogy évről évre a maihoz hasonló nagyságú lyukak képződjenek. Másrészt pedig a jelenleginél sokkal követhetőbb, és mindenkit arra ösztönöz, hogy minél magasabb legális keresetet mutasson ki.

Folytatás a Világgazdaság Online-on

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva