Hírek

2010.10.25. 17:40

IMF és MNB figyelmeztetések a kormánynak - elbocsátások jönnek

Középtávon akár 3,5 százalékos bővülésre is lehetőség van - hangzott el az NGM tájékoztatóján. A Valutaalap nem elégedett a kormány terveivel, ám néhány elemet azért biztatónak talál. Új hitelmegállapodás nincs a napirenden.

KR - Bloomberg - Reuters - Világgazdaság Online

Idén egy, középtávon 3 százalék körüli növekedésre, valamint 3,5 százalékos inflációra számít az IMF Magyarországon - fogalmazott Christoph Rosenberg, a magyarországi IMF-delegáció vezetője a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délutáni tájékoztatóján Kármán András államtitkár jelenlétében. Jövő évre 2,5 százalékos növekedés prognosztizál a szervezet.

A tájékoztató apropóját az adta, hogy hétfőn fejeződött be az IMF alapokmánya IV. cikkely szerinti felülvizsgálat. A mostani misszió nem program-kérdések miatt látogatott Magyarországra, hanem a szokásos, rendszeres felülvizsgálat céljából - szögezte le Christoph Rosenberg.

A növekedés érdekében tett lépések a munkaerőpiaci részvétel tekintetében pozitív folyamatokat indíthatnak el, másfelől azonban komoly kockázatok azonosíthatók ezen a területen is.

A Valutaalap szerint a kormány fiskális intézkedései nem elégségesek a jövő évi hiánycél eléréséhez. Rosenberg felhívta a figyelemt, hogy a fenntartható költségvetéshez a kiadási oldalon kell intézkedéseket hozni. A delegációvezető kockázatosnak és merésznek nevezte a kormány terveit.

Az IMF figyelmezeti a kormányt, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések állami eltérítése azzal a veszélyjel jár, hogy a költségvetés elkölti a bevételeket. Rosenberg arra is felhívta a figyelmet, hogy az eltérítés csak ideiglenesen jelent a büdzsé számára könnyítést, és problémákat okozhat a pénzpiacokon.

Az IMF honlapján a szervezet a magyar kormány történelmi lehetőségéről ír, amellyel megteremtheti a fenntartható fejlődés és a biztos közfinanszírozás feltételeit. A Valutaalap a komrány gazdasági programjának számos elemét bátorítónak nevezi, főleg a határozott kiállást méltatja a hiánycél tartását illetően, valamint a munkára nehezedő adók csökkentését tartja biztatónak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva