Hírek

2010.10.07. 14:04

Iszapkatasztrófa: Nem szükséges a talajcsere

Az eddig vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy elegendő lehet a vörösiszap katasztrófa sújtotta területek lúgos hatásának semlegesítése. A legolcsóbb megoldás lehet, ha talajcsere nélkül kivonják a területeket a mezőgazdasági termelés alól.

Világgazdaság Online

Az élővilágot ért károsodások mértékének megállapításához további vizsgálatok szükségesek. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint a kiömlött vörösiszap a lúgos hatást leszámítva nem tartalmaz olyan mennyiségű vegyi anyagot, amely túllépné az egészségügyi határértéket, mondta el lapunknak Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára.

A főtitkár elmondta, hogy az érintett mintegy 800 hektár termőterületet a lúgos hatás semlegesítését követően három kategóriába lehet sorolni. A tározóhoz közeli területek, melyeken termelés nem folytatható, a salakanyag felszedését követően sem. Ezeket a területeket ki kell vonni a termelés alól és energianövényzet-termelésre lehet hasznosítani, esetleg erdőtelepítésre alkalmasak.

Az ajkai katasztrófáról minden információ egy helyen itt!

A második kategóriába eső területeken elegendő lehet a jelenlegi ismeretek szerint a lúgos hatás semlegesítése. Azonban ezen területek sem lesznek alkalmasak mezőgazdasági termelésre a felső talajréteg cseréje nélkül. Ezen területek helyreállításának is legegyszerűbb módja a tulajdonosok kártalanítása és a termelés alól való kivonás, nyilatkozta lapunknak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A harmadik kategóriába eső területek szennyezettségi szintje alacsony. Ezeken a területeken a gyors kármentesítést követően új nem élelmiszer jellegű mezőgazdasági termelés folytatása a továbbiakban is lehetséges. Azonban ezeken a területeken a termés-átlag csökkenése várható.

Ha érdekli, hogy a Levegő Munkacsoport véleménye szerint mi az érintett területek helyreállításának legegyszerűbb módja, akkor kattintson ide

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva