Hírek

2010.10.12. 10:46

Iszapömlés: elkészült a védőgát - nem kutatnak eltüntek után

Elkészült a védőgát, a helyiek azonban nem nyugodtak meg. A védőgát teljes biztonsággal képes megakadályozni a további baleseteket - mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő.

MR1-Kossuth Rádió - Világgazdaság Online

Nagyjából elkészült az a védőgát, amely Kolontárt és a környező településeket óvja majd meg egy esetleges újabb iszapömléstől - jelentette be az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a kármentesítési szóvivő. Dobson Tibor elmondta: a gát teljes biztonsággal képes megakadályozni a további baleseteket. A Torna-patak és a gát között még nyolc lakóházat kell lebontani a teljes védmű megépítéséhez, ez megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár - tájékoztatott Dobson Tibor.

Dobson Tibor elmondta azt is, hogy a légszennyezettséget folyamatosan mérik, és az adatok szerint szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket.Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedden újratárgyalja Kolontár kitelepítését.

Már nem kutatnak eltűntek után az iszap-katasztrófa helyszínén. Hétfőn újabb holttestre bukkantak, ezzel nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma. Mintegy ötvenen vannak még kórházban. A legsúlyosabb sérült, egy idős férfi állapota nem javul, továbbra sem tudják levenni a lélegeztető gépről.

Az ajkai katasztrófáról minden egy helyen itt olvasható!

A helyreállítás ugyan megkezdődött, de a helyiek hosszú távú következményektől tartanak. Toldi Tamás, Devecser polgármestere a Világgazdaságnak elmondta: a munkahelyek elvesztése nem súlyos mértékű, nagyobb időtávon azonban katasztrofális lehetne a helyzet állami segítség nélkül. A környező mezőgazdasági területek egyik pillanatról a másikra elértéktelenedtek. A cél most elmondása szerint elérni a kormánynál, hogy az állam cserélje el a sérült külterületeket használható földekre, akár Devecser határában, akár valamivel távolabb, a Marcal mentén.

Már az 1980-as években is szivárgott a tározó

Már az 1980-as években is szivárgott az ajkai timföldgyár zagytározója - mondta a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa az InfoRádiónak. A kutatások idején még nem volt megépítve a most átszakadt 10-es kazetta. Winkler Gusztáv hozzátette: a tározó rossz elhelyezése még önmagában nem feltétlenül vezethetett gátszakadáshoz, ebben közrejátszhatott ismeretlen eredetű váratlan erőhatás is. Ezért nem lehetett előre megjósolni az ajkai timföldgyár területén bekövetkezett katasztrófát.

A Műszaki Egyetem 1980 és 1986 között környezetállapot-vizsgálatot végzett, amely kiterjedt a timföldgyárra, a kohóra és az iszaptelepre is. A vizsgálat célja az volt, hogy éri-e károsodás a környezetet, ha igen, akkor milyen mértékű, és merre terjed a szennyeződés - mondta a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa.

Winkler Gusztáv hozzátette: már akkor megállapították, hogy eresztenek a tározók, illetve arra vonatkozólag is szereztek információkat, hogy az egész terület több száz éve egy patakok által szabdalt térség. A szivárgást jelezték az érintetteknek, de a szakértő hozzátette: a vizsgálat idején még nem épült meg a 10-es kazetta, a 9-es is csak épülőben volt. Csak a 7-esnél és a 8-asnál vizsgálódtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva