Hírek

2010.10.13. 17:35

Iszapömlés: Szabadlábon Bakonyi Zoltán

Távozott a Veszprémi Városi Bíróság épületéből Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. rendőrség által meggyanúsított vezetője. Ügyvédje szerint a bíróság döntésének fő oka az volt, hogy a cégvezetővel szemben bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg.

Világgazdaság Online

A bíróság nem tartotta szükségesnek a kilenc halálos áldozatot követelő környezeti katasztrófa kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által meggyanúsított Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezetőjének előzetes letartóztatásba való helyezését.

Bakonyi vallomást tett a nyomozóhatóság előtt, azonban panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind a gyanúsítás ellen. A rendőrség arra alapozta a gyanúsítást, hogy a cégvezető elmulasztotta a hasonló katasztrófák kármentesítéséhez, az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, a védelmi rendszerek, illetve káresemény hatását csökkentő véd művek és jelzőriasztó-rendszerek kialakítását.

A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért – mondta a Figyelőnek adott interjúban Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke. Nagyon sajnálja a történteket, és mélyen együtt érez a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóival.

Szerda délelőtt kilencre nőtt a vörösiszap katasztrófa áldozatainak száma. A kormány délelőtt a helyszínre érkezett majd a veszprémi Megyeházán kihelyezett kormányülést tartanak.

Az ajkai katasztrófáról minden egy helyen itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva