Hírek

2010.10.04. 15:10

Katasztrófa: átszakadt az ajkai zagytározó, három ember meghalt

Iszaptároló szakadt át az ajkai timföldgyárnál, amelynek következtében 700 ezer köbméter vörös iszap ömlött ki a környező településekre. Hárman meghaltak, több embert keresnek még, sok a sérült.

Világgazdaság Online

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el az ügyben.

Elkezdődött az érintett lakosság biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ötös szintre, a legmagasabb kockázati szintre emelte a riasztást a katasztrófavédelem.

[caption id="" align="alignleft" width="533"] Halottja is van a vörös iszap kiömlésének
[/caption]

A vörös iszap más néven zagy lúgos kémhatású veszélyes anyag. Ajkán több zagykazetta tárolja a termelésből visszamaradt vörös iszapot, azonban ezek közül már csak a most átszakadt kazettát használták, tudta meg a Világgazdaság Online. Az emberélet veszélyeztetésén kívül jelentős anyagi kárral is jár az iszapömlés, mert a talajt is tönkre teszi.

Az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. A vörösiszap lúgot és nehézfémeket tartalmaz. Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, erősítette meg Bakos György százados.

A kiömlés következtében egy, lakott területen kívüli gázvezeték is sérült. A MÁV közleménye szerint a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát, mert a vörös iszap átfolyt a vasúti síneken.                                                  

Mintegy 70 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette - közölte az Országos Mentőszolgálat az MTI-vel.

A második áldozat egy idős asszony, akinek családjával a mentők az elmúlt egy órában közölték a gyászhírt. A harmadik áldozatot éjszaka találták meg, a negyedik egy csecsemő lehet, de ezt az értesülést később cáfolták.

A 800 lelkes Kolontárról a falu egyharmadát telepítik ki, Devecseren pedig 400 embernek kell elhagynia otthonát - hangzott el a Hír Tv-ben. A timföldgyár igazgatója szerint a gátat az elmúlt napok esőzései áztathatták át.

További részletek és képgaléria a vg.hu oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva