Hírek

2010.10.07. 13:37

Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága

A Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délre.

bama (Forrás: MTI, OKF)

14:30 - A nehézfém-koncentráció az igazán döntő egy osztrák szakértő szerint

A nehézfém-koncentrációtól függ, hogy milyen hosszú távú egészséget veszélyeztető hatása lehet az Ajka térségében történt iszapömlésnek - vélekedett  a Bécsi Orvostudományi Egyetem Környezethigiéniai Intézetének vezető orvosa. Jelenleg mindenki a minták pontos elemzésére vár - mondta Hans-Peter Hutter a Der Standard osztrák napilapnak egy csütörtökön megjelent interjúban. A szakértő közölte, hogy kapcsolatban állnak magyar szakemberekkel, s tudják, hogy az anyag maró hatása az eső hatására és a folyóvízbe kerülve gyengül.  (MTI)

13:31 - 11 súlyos sérült van még a kórházban

Több mint 150 sérültet láttak el eddig a kórházak az országban a  vörösiszapömlés miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóság csütörtökön. A sérülteket hat intézményben kezelik: az ajkai Magyar Imre Kórházban, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban, a győri Petz Aladár Megyei Kórházban, Budapesten pedig a Honvédkórházban, a Péterfy Sándor utcai kórházban, valamint a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházában. (OKF, MTI)


13:14 - Elérte a Duna főágát a vörösiszap-szennyeződés

A Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délre - közölte Dobson Tibor. A szóvivő kijelentette: sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz - tette hozzá. Dobson azt mondta: a csütörtök déli mérések szerint a Mosoni-Duna vizének 9,4, a Rábának pedig 9,6 a pH-értéke, de halpusztulásról eddig innen nem érkezett jelentés. (MTI)

13:00 -  A Marcal teljes élővilága kipusztult a vörösiszap-szennyeződés miatt

Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője csütörtök délben, hozzátéve: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni. Dobson Tibor azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. (MTI)

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést -  Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva