Hírek

2010.10.28. 11:28

Király Júlia: nyugdíjra félretett pénzből tilos hiányt tömködni

A Monetáris Tanács szerint a pénzügyi intézményrendszer stabilitása alapvető feltétele a kiszámítható környezetnek, ami alapvető fontosságú a monetáris politika számára.- jelezte a Gazdasági Rádiónak adott interjúban Király Júlia. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke azzal számol, a magánnyugdíj-pénztári tagoknak legfeljebb 10-15 százaléka tér vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Gazdasági Rádió

Jelenleg csak annyit tudunk, hogy 14 hónapon át nem történik meg az átutalás az egyéni nyugdíjszámlára. Ezt a későbbiekben lehet kompenzálni, ilyenre volt is példa más európai országban. Azzal kapcsolatban egyelőre nagyon kevés az információ, hogy milyen lesz az új nyugdíjrendszer, és annak milyen hatása lesz az államháztartás hosszú távú stabilitására - állítja Király Júlia.

Sem az állami, sem a magánnyugdíj-pénztári rendszerből nem számíthatunk száz százalékig biztos nyugdíjra, csupán valószínűsíthetjük azt. A legtöbb európai országban vegyes rendszer működik, mert stabilabbnak, kiegyensúlyozottabbnak tűnik. Végső soron azonban minden attól függ, hogy az ország, illetve a környező világ összességében milyen gazdaságot épít, olyat, amely képes kitermelni a nyugdíjasok eltartását vagy olyat, amely ezt mégsem tudja megoldani. Ha a világ egésze bukóra jár, akkor nincs az a nyugdíjrendszer, amely jól működne, legfeljebb egyéni sikerek lehetnek.

A tb-nyugdíjrendszerben lehet hosszú távú tartozásokat felhalmozni, ami gyakorlatilag az államadósságot növeli, a másik esetben pedig azt lehet mondani, hogy minden évben csak annyit lehet nyugdíjra költeni, amennyi járulékból befolyik. Ez utóbbi viszont azzal a veszéllyel is járhat, hogy adott évben nem vagy nem teljes egészében jut hozzá valaki a járadékához.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva