Hírek

2010.10.11. 14:13

Lázár: Magánvagyonukkal feleljenek a MAL tulajdonosai!

Jávor Benedek, az LMP képviselője szintén részvétét és köszönetét nyilvánította a katasztrófa kapcsán, illetve a segélyakcióban dolgozóknak.

Világgazdaság Online

A képviselők Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagáltak. Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök ma bejelentette, hogy állami irányítás alá veszik az ajkai katasztrófáér felelős MAL Zrt.-t.

Jávor Benedek üdvözölte, hogy megjelenik a kormány kommunikációjában a "szennyező fizet" elve. Az LMP úgy látja, a MAL Zrt. tevékenységének folytatása nem közérdek, a közérdek ugyanis az ott dolgozók munkahelyeinek megőrzése.

Jávor Benedek kiemelte a környezetvédelmi szervezetek éve óta tartó munkáját, leszögezve, hogy a zöldek terveire a politikusok lekicsinylő megjegyzéseket tesznek, munkájukat nem becsülik meg, ha éppen nincs katasztrófahelyzet. Fontos az elővigyázatosság elvének alkalmazása, a tragédiák megelőzése, ezért meg kell kezdeni a már port kibocsátó iszap begyűjtését.

Harrach Péter a KDNP nevében elmondta: az ország erejét az mutatja, hogyan kezelik a döntéshozók a problémákat. A magyar társadalom minden csapás idején kitünőre vizsgázott a katasztrófák idején.

Vona Gábor a Jobbik részéről úgy fogalmazott: bebizonyosodott, hogy a turáni átok nem létezik, hiába próbálják belénk verni, hogy a magyar ember képtelen az összefogásra. A Jobbik képviselője hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a történtek politikai színezetűvé tételét. Mint mondta, felmerült, hogy a Katasztrófavédelemnek nem kellett volna-e vizsgálnia a tározó működését? A hivatalos válasz szerint nem, mivel a vörösiszap nem minősül veszélyes anyagnak. A Jobbik szerint ezért változtatni kell a szabályozáson, hiszen az élet bebizonyította, hogy az üzem működése veszélyes. Vona szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy a kormány ilyen rendkívüli esetben rendkívüli jogosultsággal élve megállapítsa a magánjogi felelősséget.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője megköszönte a kormány tájékoztatását az ügy kapcsán. Az MSZP egyetért a következmények gyors felszámolásának igényével, valamint a munkahelyek megőrzésével és a felelősök megbüntetésével. A szocialisták nem értenek egyet a kormány által benyújtott törvényjavaslattal, amely szerintük nem megfelelő módszert alkalmaz. Emellett számos más jogszabályt érdemes megvizsgálni, ezért javasolja az illetékes bizottság munkájának megkezdését. Mesterházy leszögezte: mindenben igyekeznek segíteni a kabinetet.

Lázár János a Fidesz részéről hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet nem múlt el, ezért azonnali cselekvésre van szükség. A szálak szerinte messzebbre vezetnek, mint hitték, figyelembe kell venni a privatizációs szerződéseket, amelyek a környéken élők érdekeit figyelmen kívül hagyva hozott döntéseket. Felülvizsgálatra szóló az állami felügyeleti mechanizmus, amely lehetővé tette a MAL működését. Lázár leszögezte: a tulajdonosok magánvagyonát be kell vonni a károk rendezésébe. Mint mondta, az ország leggazdagabb embereiről van szó, ezért nem bújhatnak ki a felelősség alól. A magyar alumíniumipar jövőjét emellett biztosítani kell, közérdek a gyár irányítási jogának megszerzése.

Orbán Viktor a reakciókat követő felszólalásában elmondta: a katasztrófavédelmi biztos tesz javaslatot a gyár sorsáról. Országos ellenőrzéseket rendeltek el a hasonló létesítmények kapcsán. A cégvagyon nem vonható ki, a zár alá vétellel kapcsolatos intézkedéseket megtették. Mint mondta, nincs olyan pontja a világnak, ahol biztonságban lehet a jogellenesen a cégből kivont vagyon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva