Hírek

2010.10.27. 11:34

Lengyelország Magyarország helyett is harcol az EU-nál

A lengyel kormány azzal a kéréssel fordult az EU-hoz, hogy a nyugdíjreform végrehajtására való tekintettel engedélyezze a deficitszabályok megsértését.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Mikolaj Dowgielewicz, lengyel külügyminiszter-helyettes közölte: az EU vezetőinek október 28-29-én tartandó ülésén Lengyelország kezdeményezni fogja a 3 százalékos költségvetési hiánycél, illetve a 60 százalékos államadósság-követelmény enyhítését azokban az országokban, amelyek megkezdték a nyugdíjrendszer átalakítását. Varsó azt szeretné elérni, hogy Brüsszel ennek költségeit is figyelembe vegye a határértékek rögzítésénél.

Lengyelország egyike annak a kilenc tagállamnak, amelyek augusztusban hasonló kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz és amelyek között Magyarország is szerepelt. Olli Rehn, az EU monetáris ügyeiért felelős biztosa a múlt héten válaszlevelében leszögezte, hogy a kérés ugyan jogos, de a jelenlegi elszámolási rendszer nem teszi lehetővé a magánnyugdíjpénztári pénzek költségvetési bevételként történő elszámolását.

A Bizottság szeptember végén azt javasolta, hogy emeljék 4 százalékra a költségvetési hiánycélt azon országok esetében, amelyek a nyugdíjreformot hajtanak végre és jelenleg túlzott deficit eljárás folyik ellenük. Dowgielewicz ugyanakkor úgy nyilatkozott: ez a javaslat nem elegendő a számukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva