Hírek

2010.10.12. 12:26

Már az osztrákok is az inflációtól és bankcsődöktől félnek

Csaknem minden második megkérdezett osztrák polgár úgy véli, hogy a takarékoskodás nem fizetődik ki, az Erste felmérése szerint igencsak megcsappant az osztrákok takarékossági kedve.

ORF - Világgazdaság Online

A takarékosság csökkentésének az alacsony kamatok mellett fő oka a pénz várható elértéktelenedésétől való félelem - tűnik ki egy felmérésből. Michael Ikrath, az osztrák takarékpénztárak szövetségének főtitkára és Peter Bosek, az Erste-Bank igazgatója az inflációs aggodalom jelentős növekedésére utaltak: Az osztrákok 70 százalékát aggasztja az infláció.

Az IMAS legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 41 százaléka tartja a takarékoskodást "nagyon fontosnak", ami jelentős – 49 százalékos – visszaesést jelent 2009-hez képest.  A takarékoskodási kvóta idén, éves összehasonlításban 12-ről 9,8 százalékra eset vissza. Az osztrákok havonta átlag 165 eurót takarítanak meg. Jelenleg 8 százalékkal több osztrák aggódik a pénz elértéktelenedése miatt, mint a 2009-es válság évében (62 százalék).

2006-hoz viszonyítva az inflációs aggodalom 24 százalékkal nőtt. A megkérdezettek 56 százalékuk attól tart, hogy a pénzalapok veszthetnek értékükből, illetve a részvénykurzusok csökkennek. Csaknem egynegyedük pedig bankcsődöket valószínűsít.

Az Erste igazgatója szerint a válság hatására erősen nőtt a megtakarítási kedv, ami azonban az utóbbi időben ismét lankadni kezdett. Igaz, hogy az átlag 7,6 százalékos európai takarékoskodási arányt tekintve az osztrákok még mindig az elsők között vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva