Hírek

2010.10.07. 14:51

Már biztos, gyár épül a tokaji világörökségi területen

Nem épül meg a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű, jelentette be az MR1-Kossuth Rádió Ütköző című műsorában a település új polgármestere. Az új munkahelyek érdekében azonban biztosan épül üzem a környéken, jelenleg egy üveggyapot-gyárral tárgyal az önkormányzat.

ingatlan.hu - MR1 - Világgazdaság Online

Koncz Ferenc, Szerencs újonnan megválasztott polgármestere az MR1-Kossuth rádióban elmondta, hogy a beruházás kapcsán tartott népszavazáson a többség nem az erőmű megépülésére, hanem a munkahelyteremtésre mondott igent. Mint ismeretes a helyhatósági választásokkal együtt ugyanis Szerencsen népszavazást is tartottak arról, hogy a világörökség részeként nyilvántartott történelmi borvidéken egy ipari létesítmény épüljön. A többség az ipari fejlesztés mellett voksolt.

A sok vitát kiváltó erőműépítés készületeit még 2006-ban kezdte el a beruházó BHD Zrt. A cégnek már 2007-ben megvolt az építési engedélye, miközben a környék lakóinak egy része és a tokaji borászok ellenezték a beruházást, mert szerintük nemcsak a szalmatüzelésű erőmű működése okozna önmagában légszennyezést, hanem a környéken megnövekvő kamionforgalom is, és ez a kettő együtt már komolyan károsítaná a borvidék mikroklímáját. A helyiek másik fele viszont éppen az erőmű mellett volt mindvégig, mert több száz új munkahelyet vártak a beruházástól.

A szalmatüzelésű erőmű sorsa most eldőlt, ám a hétvégén frissen megválasztott polgármester, Koncz Ferenc is tudja, a kistérségben szükség van új munkahelyekre. Szerencsen körülbelül 1000-1500 munkahelyet kell létesítenünk az elkövetkezendő tíz évben. Megmondom, hogy milyen jellegű beruházókkal tárgyalunk jelen pillanatban – nyilatkozta a polgármester. Az egyik üveggyapot előállító cég, Az üveggyapotnak hulladéküveg az alapanyaga. Nyilván ennek is van bizonyos fajta hőigénye. A porral minden szempontból lehet gond, de ez technológia kérdése én azt hiszem. A napelem-gyártás megint csak természetes alapanyagra épül, ezt homoknak hívják – mondta Koncz Ferenc az MR1-Kossuth Rádióban.

A szalmatüzelésű erőművet korábban ellenző egyik borász testület, a Tokaj Reneszánsz, tokaji nagyborok egyesületének elnöke, Molnár Péter azt mondja: készek a tárgyalásra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva