Hírek

2010.10.20. 06:00

Mekkora bruttó bértől járunk jól az egykulcsos adóval?

Négy-öt százalékos bruttó béremelés szükséges ahhoz, hogy a munkavállalók nettó jövedelme semmilyen kereseti sávban ne csökkenjen a jelenlegihez képest.

Világgazdaság Online - KR

Amennyiben erre nem kerül sor, az alacsonyabb jövedelem-szinten havi 1-2 ezer forintot, valamivel e fölött pedig akár havi 3-4 ezer forintot is „bukhatunk”, legalábbis amennyiben a nettó kereset csökkenését nem ellensúlyozza a családi kedvezmény jelentős mértékű szélesítése. Havi bruttó 285 ezer forintos jövedelem felett a nettó kereset mindenképpen emelkedik jövőre, akár béremelés nélkül is, pusztán az adóteher csökkenésének hatására.

Az adócsomaghoz tartozó kormányzati háttéranyag a bruttó keresetek öt százalékos emelkedésével számol, és így állapítja meg: a nettó pozíció javulás már minimálbér mellett is megjelenik. Így ugyanis az idei 60 235 forint helyett jövőre 60 473 forintot vihet haza a jövőre 77 ezer forintos bruttó minimálbért kereső munkavállaló.

Amennyiben 2011-re is 73 500 forintos minimálbérrel számolnánk, úgy a jövő évi nettó csak 58 169 forint lenne, ami több mint kétezer forintos csökkenés. A minimálbér kétszerese körül a 2010-essel azonos bruttó bérrel számolva havi ezer forintot tesz ki a csökkenés, míg 5 százalékos béremelés mellett 3 500 forint lehet a nettó pozíció javulása.

Havi kétszázezer forint, vagyis az átlagosnak megfelelő bruttó kereset mellett a személyi jövedelemadózás átalakítása tulajdonképpen felemészti a számítások alapjául vett 5 százalékos bruttó béremelést. Alig néhány száz forintot tesz ki a nettó jövedelem javulása, nominálisan a 2010-essel megegyező bruttó bér mellett pedig 3 500 forinttal csökken a nettó. Az új adótábla innentől fokozatosan kedvezővé válik. Havi bruttó háromszázezer forintos jövedelem mellett már magából az adó-átalakításból is következik egy 2 500 forintos javulás, havi bruttó 500 forint mellett pedig ennek mértéke már 40 ezer forinthoz közelít.
Mindez persze a gyermekkedvezmények nélkül igaz.

A nettó jövedelem már egy gyermek mellett sem csökken egyetlen kereseti szinten sem, sőt, a javulás már havi bruttó százezer forintos kereset mellett érezhetővé válik. A három gyermek után járó kedvezmény az átlagosnál magasabb keresetek körében mutatkozik meg teljes egészében, így havi bruttó félmillió forintos fizetés mellett a nettó bér 2010-hez képest jövőre több mint 125 ezer forinttal nő.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva