Hírek

2010.10.14. 09:32

Mi lesz a nyugdíjunkkal? A szakma válasza Orbán bejelentésére - Élő videó

"Van-e, kell-e magyar modell? Nyugdíj-, Egészségügy- és Pénztárkonferencia" címmel ma 10 órától kezdődik a Stabilitás Pénztárszövetség és a Pénzügykutató Zrt. közös kétnapos konferenciája.

Világgazdaság Online

A kétnapos rendezvénynek különös aktualitást ad Orbán Viktor kormányfő tegnapi bejelentése, mely szerint a magánnyugdíjpénztári befizetéseket illetően november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggesztik az állami átutalást a pénztárak részére. A magyarázat szerint válságos időkben a kormány nem tud havi 30 milliárd forintot „átutalni” a kasszáknak.

Lesújtóan nyilatkozott a tervről tegnap kiadott közleményében a Stabilitás Pénztárszövetség, leszögezve: a burkolt államosítás ellen minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumon tiltakozni fog.

Valójában azonban a költségvetés jelenleg sem utal pénzeket az összesen mintegy 2650 milliárd forintos vagyont kezelő pénztáraknak: ez a bizonyos havi 30 milliárdos tétel azt az öszszeget takarja, amelyet a központi költségvetés a tb-alapnak térít meg, pótolva a magánnyugdíjpénztárakba lépettek után kieső járulékbevételeket. Természetesen az az összeg, amelyet a pénztári tagok a kasszáknak fizetnek, és ami a tb-alapból hiányzik, megegyezik. Így a pénztárakhoz befolyó összegek az állami nyugdíjkasszába kerülnek, jövőre 350-360 milliárd forinttal javítva a költségvetés helyzetét.

Aggasztó lehet a magán-nyugdíjpénztári befizetések zárolásának piaci hatása is. A kasszák a jövő évi befizetésekből nagyjából 200 milliárd forintot az állampapírpiacon költöttek volna el, ez a kereslet most eltűnik. Erről többet itt olvashat

A konferenciát Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára nyitja meg, majd Nagy Csaba, a szövetség elnöke tart beszámolót a pénztárak helyzetéről.

A konferencia keretében a Stabilitás Pénztárszövetség beszámol saját tevékenységéről és a szektor állapotáról, a Költségvetési Tanács elnöke, Kopits György pedig a költségvetés és a magánnyugdíjpénztárak összefüggéseiről beszél. A bankszövetség elnöke az öngondoskodás hazai kilátásairól tart előadást, a PSZÁF munkatársa fogyasztóvédelmi szempontból vizsgálja a kérdést, a BÉT vezérigazgatója pedig a befektetési lehetőségeket tekinti át. Előadást tart még Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, valamint Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Felügyelő Bizottságának elnöke.

A rendezvény második napjának témája a nyugdíjrendszer és a makrogazdaság összefüggései, amiről Lengyel László, Surányi György, Bod Péter Ákos és Oszkó Péter mond véleményt.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva