Hírek

2010.10.28. 17:04

Mi lesz az önkéntes nyugdíjpénztárakkal?

Várhatóan az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem érinti a kormány közelmúltban tett, a magánnyugdíjpénztárak felfüggesztését érintő bejelentése, de az biztos, hogy a piaci szereplők és a pénztárakat összefogó érdekvédelmi szervezet szerint így is súlyos következményekkel járhat a rendszer második pillérének megbolygatása.

BAMA

A kormány bejelentése az ágazatot nem, de a tagokat mégiscsak érinti: az eddigi 30 százalékról ugyanis 20-ra csökkentették az adókedvezmény mértékét.

„Fontos tisztázni, hogy a kormány elképzelése kizárólag a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket érinti, az önkéntes ágazatokra nem lehet hatással. Ám félünk attól, hogy az ügyfelek jelentős többsége nincs tisztában a kettő valódi különbségével, és ez komoly riadalmat okozhat a tagok között” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

<hirdetes_ctnetwork>„Az önkéntes pénztári tagság a nevéből adódóan nem kötelező, így bármilyen káros, előre nem tervezett esemény miatt a kormányzati kommunikáció okolható” – húzta alá. A legrosszabb forgatókönyvek szerint ilyen következmény lehet az, hogy a megrémült pénztári tagok kiveszik a pénzüket. A főtitkár szerint a kialakuló helyzet miatt az ügyfelek bizalma hosszú távon meginoghat a pénztári rendszerben, és újabb nemzedékek nőhetnek fel, amíg ismét előtérbe kerül az öngondoskodás kérdése. „A szövetség nevében azt tehetjük, hogy a visszalépés megnyitásakor komoly felvilágosító kampányt indítunk el” – tette hozzá a főtitkár.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva