Hírek

2010.10.14. 15:23

Milliárdokat kaphatnak a takarékszövetkezetek

Akár 100 milliárd forint friss tőkét is kaphatnak az államtól a magyar takarékszövetkezetek – derült ki egy pénteki rendezvényen. A tőkejuttatás ideje és nagysága még bizonytalan, az viszont biztos, hogy alárendelt kölcsöntőkeként kaphatják meg a takarékszövetkezetek – tudta meg a Világgazdaság Demján Sándortól, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökétől.

Giczi József

Tíz év alatt háromszorosára kell növelni a takarékszövetkezetek jelenleg 5 százalékos piaci részesedét – mondta Orbán Viktor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének pénteki szakmai fórumán. A miniszterelnök hosszú futamidejű állami kölcsönök nyújtását is ígérte a rendezvényen ennek a célnak az eléréshez a szövetkeztek számára.

A takarékszövetkezeteknek 100 milliárd forint tőkepótlásra van szükségük piaci szerepük növelésére – mondta Demján Sándor a rendezvény szünetében tartott sajtótájékoztatóján. Az OTSZ elnökétől a Világgazdaság azt is megtudta, hogy ígéretük már van a miniszterelnöktől a tőkejuttatásra, de annak idejéről és nagyságáról még nem egyezek meg. Abban viszont már megállapodtak, hogy a friss forrást alárendelt kölcsöntőke formájában kaphatják.

Az alárendelt kölcsöntőke nem adomány – hangsúlyozta lapunknak Demján Sándor. Azt ugyanis vissza kell fizetni az államnak. Ugyanakkor a hitelezési lehetőségek bővítése mellett növeli a takarékszövetkezetek szavatoló tőkéjét és tőkemegfelelési mutatóját is.

A 90-es végek végén, az Antall-, és a Horn Kormány idején az esetek többségében az állam alárendelt kölcsöntőke nyújtásával növelte a legtöbb bank tőkéjét és tőkmegfelelési mutatóját olyam mértékűre, hogy az érintett bankok biztonságosan működjenek és jó áron eladhatóak lehessenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva