Hírek

2010.10.06. 13:18

Motorgyártást telepít Esztergomba a Suzuki?

Közel öt százalékkal emelkedett a Suzuki Motor árfolyama Tokióban azt követően, hogy az Aszahi Simbun azt írta: a cég motorgyártásának egy részét külföldre viszi az erős jen miatt.

Világgazdaság Online - Demeter Kálmán

"Szó van arról, Magyarországra és Indonéziába irányuló szállítások helyett ott, helyben szereljük össze az autók motorját" – idézte az AFP hírügynökség a Suzuki szóvivőjét, aki hozzá tette, hogy az erős jen ellenére sem csökkentik a mai 800 ezres hazai motorgyártást, hacsak nem kezd zuhanásba a helyi rendelésállomány. Az AFP hozzáteszi: a Toyota most jelentette be, hogy belép a miniautó-piacra, amelyet eddig a Suzuki uralt Japánban.

"Ez pozitív hír abból a szempontból, hogy a cég jobban fogja tudni kezelni az erős jen hatását" – mondta agy japán befektetési alap elemzője a Dow Jones hírügynökségnek.  A Magyar Suzuki Zrt. nem fűzött kommentárt a hírhez.

Esztergomba mindegy egyes motor Japánból szállítanak, és ez komoly költséget jelent, hiszen a gyár idei termelési terve 170 ezer gépkocsi kiszállítását tartalmazza, 10 ezerrel kevesebbet a tavaly legyártott mennyiségnél. Ám az is 36 százalékkal marad el a 2008-as 281 686 darabtól. Tegyük hozzá, hogy több éven át folytatott kapacitásbővítő beruházások eredményeként a vállalat 2008-ra már évente 300 ezer autó kibocsátására volt képes.

Most tehát jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkezik a Magyar Suzuki, amely az egykori több mint 5 ezerrel szemben ma már csupán 3900 embernek ad munkát, és – amint Szuzuki Oszamu júniusban Esztergomban elmondta: közülük 1300-an Szlovákiából járnak be dolgozni.

Ha a Suzuki Motor valóban olcsóbbá kívánná tenni a gyártást, az komoly magyarországi beruházásokkal járna együtt, ám ne feledkezzünk meg egy másik szempontról sem.

Erről többet itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva