Hírek

2010.10.17. 10:09

Nehéz héten túl a tőzsde

Csak az OTP részvényei drágultak a héten a Budapesti Értéktőzsdén, a bejelentett válságadók miatt nagyot esett viszont a Magyar Telekom árfolyama.

MTI Eco

A BÉT részvényindexe, a BUX az elmúlt héten alig változott, 23.415,07 ponton zárt pénteken, ez mindössze 1,46 ponttal alacsonyabb az egy héttel korábbi záró értékénél. Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 2.188 ponttal, 10,3 százalékkal áll magasabban.

A héten elsősorban a belföldi hírek mozgatták a piacot. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány még az idén válságadókat kíván bevezetni, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A kormány a különadókkal, valamint a magánnyugdíj-pénztári befizetések állami nyugdíjkasszába irányításával kívánja biztosítani az idei 3,8 százalékos és a jövő évre kitűzött 3 százalékos költségvetési hiányt.

    A piac első hallásra pozitívan fogadta, hogy az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok hitelessé váltak a bejelentett adóintézkedésekkel. A később megjelent kommentárokban az elemzők hiányolták a kiadási oldali reformokat, és olyan vélemények is napvilágot láttak, miszerint a tervezett lépések keresleti kockázatokat is hordoznak, és ebből később államháztartási bevételi kockázatok eredhetnek.

Az OTP, miután az előző héten átlépte az 5.400 forintos ellenállási szintet, tovább tudott erősödni, egészen 5.880 forintig száguldott az árfolyama, végül 5.755 forinton zárta a hetet. Egy hét alatt 6,57 százalékkal emelkedett a bankpapír árfolyama.

    A hét vesztese a Magyar Telekom lett. A válságadó bejelentése érthetően negatívan befolyásolta a részvény árfolyamát. A távközlési, illetve telekommunikációs szektor a kormány tervei szerint 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot fizetne be a válságadóval, nagyjából a szektorban képződő nyereség felét.

    Az energiaszektor különadójának híre kevésbé rázta meg a Mol árfolyamát, a piac ugyanis számított e lépésre. A papír árfolyama ugyanakkor visszacsúszott az előző héten elért 21.000 forintos technikai szint alá, és 1,90 százalékos gyengüléssel, 20.600 forinton fejezte be a hetet. Az energiaszektorban szintén a nyereség felét, évi 70 milliárd forintot tervez elvonni a kormány a válságadóval.

    A Richter piacán lecsengett az előző héten bejelentett akvizíció pozitív hatása, a gyógyszergyár árfolyama 1,90 százalékkal 47.800 forintra csökkent. A Richter megvette a svájci PregLem gyógyszercéget. Ez egyrészt elősegíti a magyar gyógyszergyár térhódítását a fontosabb európai piacokon, másrészt eredeti termékkel egészül ki a Richter stratégiailag fontos nőgyógyászati termékportfóliója.

    A másik gyógyszeripari papír, az Egis viszont jelentősen erősödött, 5,05 százalékkal 23.500 forintra nőtt az árfolyama.

A cikk folytatása itt olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva