Hírek

2010.10.18. 09:07

Nehéz lesz a fogyasztóra hárítani a válságadót

Az szja-csökkentés kompenzálhatja a különadók fékező hatását, de inflációs nyomást okozhat

Munkatársainktól

Pontosították az Orbán Viktor által szerdán bejelentett úgynevezett válságadók előírásait. A kiskereskedelem és a távközlés esetén sávos, az energiaellátók körében pedig egységes különadót indítványoz a T. Ház elé benyújtott törvényjavaslatot jegyző két fideszes képviselő Lázár János és Rogán Antal. Az adót mindhárom ágazatban a nettó árbevétel alapján kell befizetni, ennek meghatározásakor pedig a kapcsolt vállalkozások eredményét is figyelembe szükséges venni – derül ki a tervezetből. A 2010-es adókötelezettséget a tavalyi árbevétel alapján kell leróni december 20-ig azoknak, akik október 1-jén vagy azután a különadó hatálya alá eső tevékenységet végeznek. Némi meglepetés, hogy e körbe tartozik a gépjármű-kereskedelem, valamint a háztartási cikkek – bútorok, textilek, növények – kiskereskedelme is.

A múlt héten beterjesztett adószabályokról mindent egy helyen itt olvashat!

A törvényjavaslatot – a kormány szándéka szerint – akár már ma elfogadhatják a honatyák, legalábbis akkor, ha a sürgős tárgyalásra a képviselők négyötöde rábólint. Jó esély van azonban arra, hogy a Jobbik nem lesz akadálya az elsősorban a „multikat” terhelő adó minél előbbi bevezetésének. Szintén a pénteki kormányülésen döntöttek arról, hogy a bankokat terhelő különadó is fennmarad 2011-ben, a bevallási határidő jövőre március 10. lesz, az adófizetést pedig négy egyenlő részletben, március, június, szeptember és december 10-ig kell megejteni.

Válságadókat jelentett be Orbán Viktor.

„A kormányzati akciótervnek összességében nem feltétlenül lesz gazdaságfékező hatása, bár inflációs nyomást okozhat. A hiánypályát láthatóan tartani kívánja a kormány” – emelte ki Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva