Hírek

2010.10.29. 11:54

Nem 98, 125 százalék a végkielégítéseket érintő különadó!

A kormány alkotmánymódosítás tervezetében az áll, hogy a jövedelem száz százalékát meghaladó teher nem vethető ki, a különadóról szóló törvényben viszont a 98 százalék mellett a 27 százalékos hozzájárulás is szerepel, amely 125 százalékos adóterhet jelent - írja pénteki számában a Népszabadság.

Népszabadság

Az Alkotmánybíróság elleneállására ebben az egy esetben lehet továbbra is számítani. A végkielégítéseket érintő 98 százalékos - plusz 27 százalék - adó ugyanis olyan nagyságot ér el, hogy nyílvánvalóan eltúlzott mérték már minőségi kategóriává; aránytalanná, indokolatlanná vagyis elkobzó jelleggűvé válik

A cikk szerint az állam akkora adót vethet ki visszamenőleg a közpénzekből gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatottak jövedelmére, amekkorát akar. Lázár János, a törvénymódosításokat beterjesztő képviselő újabb alkotmánymódosításában ugyanis annyi szerepel: az állami szférában "juttatott jövedelemre, az adott adóévtől kezdődően, törvény a jövedelem mértékét el nem érő kötelezettséget állapíthat meg" - idéz a lap.

Ezt figyelembe véve a 125 százalékos adóval a beterjesztők saját maguknak mondanak ellent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva