Hírek

2010.10.09. 12:42

Nem létező kötvényeket adna el az EU

Az európai illetékesek világkörüli turnéra indultak; olyan kötvények megvásárlására szeretnék rávenni a befektetőket, amelyek nem léteznek és remélhetőleg nem is fognak.

Világgazdaság Online

Az EU májusban döntött az adóssággondokkal küzdő eurózóna tagországok számára felállítandó pénzügyi alap, az EFSF felállításáról. A The Wall Street Journal tudósítása szerint a 440 milliárd eurós alap képviselői jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodnak, ahol néhány fontos befektetőnek mutatják be az intézményt. Az EFSF vezetése azt reméli, hogy sikerül rávennie a piacot arra, hogy kötvényeket vásároljanak tőle. Az egyetlen gond az, hogy ezek a kötvények nem léteznek és nem is fogják kibocsátani őket, amíg egy tagállam nem fordul segítségért az EFSF-hez - írja a Világgazdaság Online.

„Abban reménykedünk, hogy nem lesz szükségünk a kötvények kibocsátására, de készen állunk, ha ez mégis megtörténik” – mondta Klaus Regling, az EFSF vezérigazgatója. A korábban az Európai Bizottságnál dolgozó német közgazdász egyébként egy állandó pénzügyi alap felállítását kezdeményezné a jelenlegi helyett, amelyet elvileg 2013-ban kivezetnek a piacról.

Regling mindamellett úgy látja, hogy az Európai Unió pénzügyi helyzete kevésbé rémes, mint ahogyan azt sokan interpretálják. A közgazdász szerint a reakciók gyakran irracionálisak, ilyen például Görögország esete, amelyet alaposan túlreagáltak.

Mint arról a Világgazdaság Online beszámolt, több közgazdász kételkedik az EFSF működőképességében, mivel a szervezet szerintük túl sok járulékos eszközt alkalmaz, hogy ezzel a legjobb hitelminősítéseket érje el. Ez azonban rossz döntés, mivel így az innen elérhető források után fizetendő kamat jóval magasabb, mint például az IMF-hitelek kamata. Regling cáfolja ezeket a véleményeket, szerinte az elemzők által meghatározott 8 százalék helyett az EFSF hitelesei is körülbelül 5 százalékos kamatot fizetnek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva