Hírek

2010.10.10. 10:04

Nem reped tovább a beomlott gát

Megállt a repedés az ajkai zagytározó beomlott gátszakaszának északi oldalán. A kolontári védőgát alapozása is befejeződött.

(mti)

Megállt a repedés az ajkai zagytározó múlt hétfő délután beomlott gátszakaszának északi oldalán - tájékoztatta az MTI-t vasárnap hajnalban Dobson Tibor ezredes, katasztrófavédelmi szóvivő. Dobson Tibor elmondta, hogy a korábban észlelt repedések javítása folyamatban van, és újabb repedések nincsenek. Egyidejűleg folyik annak a védőgátnak az építése, amellyel Kolontárt akarják megvédeni.

A védőgát alapozása lényegében befejeződött, a vasárnapi nap fő feladata a védőgát szélesítése, illetve magasítása lesz. A szóvivő megnyugtatónak nevezte azt is, hogy az időjárás kedvezően alakul, és nincs eső. A szóvivője beszámolt arról is, hogy a kolontári kitelepítettek száma mintegy 1000-re emelkedett.

A kárfelszámolás helyszíni szóvivője szombat éjjel azt mondta: a Veszprém megyei Kolontárról napközben 715 lakost telepítettek ki, de volt 24 olyan ember, aki nem tett eleget a hatósági felszólításnak, és saját felelősségére otthon maradt.  Az ajkai Sportcsarnokban 500 ágyat állítottak fel, de csak 90 ember vette igénybe a kialakított átmeneti szállást. A többiek rokonokhoz, ismerősökhöz mentek.
 
Devecseren szombaton spontán kitelepülések kezdődtek, körülbelül 400-500 ember hagyta el a várost, ahol mintegy 5000-en maradtak. Dobson Tibor szerint minden remény megvan arra, hogy nekik már nem kell elhagyniuk a várost. Devecser lakosságát felkészítették az esetleges kitelepítésre, és befogadóállomást létesítenének a veszprémi városon kívül, ha szükséges Győrben, Zalaerdődön, Gógánfán, és Sümegen.
 
A kárfelszámolás szóvivője tájékoztatott arról is, hogy továbbra is 1 eltüntet keresnek, a szombati kutatások is eredménytelenek maradtak. A keresést tovább folytatják. A katasztrófa eddig 7 halálos áldozatot követelt.
 
A térségben zajló védekezésben összesen 900 hatósági személy vesz részt, és munkájukat 700-800 önkéntes segíti. A védekezésben eddig mintegy 300 technikai eszközt vetettek be - közölte vasárnap hajnalban a szóvivő az MTI-vel.
 
Dobson Tibor kiemelte azt is, hogy kedvezően alakul a folyók pH értéke, amely most 8 körül van. Ez egyaránt vonatkozik a Marcalra, a Rábára, illetve a Dunára is. Mindennek nyomán a Marcal lúg elleni kezelését csökkenteni lehetett - mondta el a szóvivő.
 
Végezetül Dobson Tibor beszámolt arról, hogy a védekezés során - kisebb, munka közbei baleseteken kívül - komolyabb személyi sérülés nem történt.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva