Hírek

2010.10.10. 09:35

Nem reped tovább az iszaptározó

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a gátfal hibájának kijavításán, illetve ezzel párhuzamosan épül a tározó alatti falvak megvédésére szánt körgát is. Már a teljes gátrendszert lealapozták, most a magasítása van hátra. Várhatóan hétfőre ezzel végezni fognak.

Független Hírügynökség - Világgazdaság Online

A Kolontárról kitelepítettek valószínűleg csak a munkák befejezése után térhetnek vissza otthonukba. A településről csaknem 1000 ember távozott, 280-an még a hétfői katasztrófa után, 700-an pedig a szombat reggeli ideiglenes kitelepítéssel - mondta Dobson Tibor. Az ott élők rokonokhoz, barátokhoz mentek, a számukra kialakított közösségi szállásokat kevesebb mint 100-an vették igénybe. Voltak néhányan - körülbelül húszan - akik az intézkedések ellenére Kolontáron maradtak saját felelősségre.

A közeli Devecser kitelepítésére továbbra sincs szükség, de a szakemberek és a hatóságok felkészültek erre a lehetőségre is. A településen egyébként körülbelül 5 ezren vannak, mert csaknem félszázan már a hétfői tragédia után elhagyták otthonukat.

A tegnapi eseményekről itt olvashat

A szennyeződéssel érintett folyók pH értéke közben normalizálódik. Dobson Tibor tájékoztatása szerint a Marcalon, a Rábán és a Dunán is 8 körüli értékeket mérnek a szakemberek, akik a vízminőséget kétóránként ellenőrzik. Újabb halpusztulásról sem tudni.

Az ajkai katasztrófáról minden információ egy helyen itt!

A védekezésben egyébként 900-an vesznek részt, tűzoltók, rendőrök, katonák, katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek. Velük együtt 7-800 önkéntes dolgozik még, az ő feladatuk a takarítás, fertőtlenítés és a helyreállítás.

Nézze meg a helyszínen készült videóriportunkat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva