Hírek

2010.10.27. 17:52

Nem tudni mennyivel módosítják a költségvetést a válságadók

A benyújtott módosító javaslatok többségéhez nem csatolt hatásvizsgálatot az előterjesztő - írja a KT.

Költségvetési Tanács - Világgazdaság Online

A Költségvetési Tanács kiemeli: a parlament elé benyújtott módosító javaslatok többségéhez nem csatolt költségvetési hatásvizsgálatot az előterjesztó, pedig ez a jogszabályok szerint kötelező lenne.

Javaslatok összefoglaló vizsgálata

A Költségvetési Tanácsnak nem feladata, hogy az egyes javaslatokat tág értelemben vett gazdaság- vagy társadalompolitikai szempontból értékelje, hanem a költségvetési hatások számszerűsítésére szorítkozik. A jelen módosító indítványok értékelésekor csak a közvetlen költségvetési hatásokat vette figyelembe, de a részletes hatásvizsgálatban azok közvetett hatásaira is becslést fog adni.

Az összesen 34 darab benyújtott és vissza nem vont módosító javaslatból 18 megfelel a kötelező ellentételezés elvének, vagyis az eredeti törvényjavaslathoz képest javítaná, nem rontaná a költségvetés egyenlegét, 16 pedig nem tesz eleget ennek a feltételnek.

Az szja-val kapcsolatos három összegében jelentős, az összevont adóalapra vonatkozó kulcsváltozásokat is tartalmazó javaslatból a 27. számú 150-180 milliárd Ft bevételnövekedéssel, a 46. számú több mint 200 milliárd Ft bevételkieséssel jár, a 39. számú pedig közel nullszaldós. További két javaslat (12. és 19.) a családi kedvezmény növelésére vonatkozik (a benyújtott törvényjavaslathoz képest), ezek körülbelül 30-40, illetve 10-20 milliárd Ft-os bevételcsökkenést jelentenek.

A két darab, jelentős járulékcsökkentést tartalmazó javaslat mindegyike 200 milliárd Ft-nál nagyobb bevételkiesést okoz, a társasági adóval foglalkozó 26. javaslat pedig 2013-tól (a benyújtotthoz képest) 200 milliárd Ft bevételnövekedést jelent. (Ez ez egyetlen javaslat értendő 2013-tól.) A társasági adóval kapcsolatos másik javaslat (adóalap bővítés a személygépkocsival kapcsolatos költségekre) mintegy 20-40 milliárd Ft-tal növeli a bevételeket. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése 70-90 milliárd Ft-ba kerülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva