Hírek

2010.10.05. 09:50

Nincs javulás a turizmusban

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 első nyolc hónapjában az előző évhez viszonyítva lényegében változatlan volt, a szálláshelyek árbevétele folyó áron alig emelkedett. Ezen belül a forgalom 70 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a nyolc hónapban élénkült az elmúlt évhez képest. Jelentősebb bővülésről az öt-és négycsillagos házak számoltak be – tette közzé legfrisebb gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH

A belső kereslet továbbra is hanyatlik, így a belföldivendég- forgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is csökkent. A külföldi vendégek száma ugyanakkor 4 százalékkal élénkült, de ez is csak a 2006. évi teljesítmények közelébe hozta az ágazatot. A vendéglátás héthavi eladási forgalma is csupán 97 százaléka volt az előző év azonos időszakinak.
2010. január–augusztusban 2 millió 304 ezer külföldi vendég 6 millió 530 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek száma nőtt (4 százalék) a vendégéjszakák számának stagnálása mellett.

A legjelentősebb küldő országok közül Németországból, az Egyesült Királyságból és Lengyelországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, miközben az Ausztriából hazánkba látogatóké stagnált, az Olaszországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezettek esetében pedig nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma közel egyötödével, a vendégéjszakák száma 11–17 százalékkal bővült.

Az alacsonyabb kategóriákban (három-, kettő-, egycsillagos egységek) 179 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el külföldiek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának kismértékű emelkedése a Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl és a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régiókban tapasztalható fellendülésnek köszönhető a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 2 millió 770 ezer belföldi vendég 7 millió 97 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 2, az éjszakák száma 1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. A belföldivendég-forgalom közel kétharmadát fogadó szállodákban 3 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál 11 százalékos csökkenéskövetkezett be. A belföldivendég-forgalom visszaesése a kilenc turisztikai régióból ötöt érintett.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 2010 első nyolc hónapjában a külföldiek és a belföldiek esetében egyaránt 8 százalékkal esett vissza. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága eltérő képet mutat. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 8 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban – részben a kapacitásnövekedés következtében – másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma 2009 azonos időszakához képest. Budapesten – a balatoni üdülőkörzettel ellentétben – zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően 3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen emelkedett. Bár csak minden negyedik vendég volt külföldi apécsi szálláshelyeken, számuk a dinamikus emelkedést követően több mint másfélszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.

Január–augusztusban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb szobakihasználtsági aránnyal, 59 százalék, a négycsillagos házak 51 százalékos foglaltságot értek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva