Hírek

2010.10.25. 12:57

Nyugdíjdilemma: fizetni kell a magánkasszába a járulékot

Még mindig sok a bizonytalanság a magánnyugdíj-pénztári tagok átirányított befizetései körül, így nem meglepő, hogy van, akinek az is eszébe jut: mi történik, ha a kijelölt időszakban, vagyis jövő év december végéig nem fizetnek nyugdíjjárulékot? Az adószakértő óva int ettől.

MR1 - Kossuth Rádió

Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint az adózók túlnyomó része nem fogja visszatartani a befizetéseket, mert senki nem akar adóhatósági vizsgálatot. A bevallásoknak és befizetéseknek az új helyzetben is eleget kell tenni, ha ugyanis ezt valaki nem teszi meg, az adóhatóság késedelmi pótlékot számolhat fel, de akár végrehajtás is indulhat ellene - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A szakértő szerint ráadásul az adózó arra sem hivatkozhat, hogy a nyugdíjjárulék visszatartása sérti a pénztárral megkötött szerződését, abban ugyanis az áll, hogy a törvényben meghatározott mértéket fizeti be a magánnyugdíj-kasszába. A jogszabály pedig most úgy változott, hogy ide nulla százalékot kell fizetni, a levont nyugdíjjárulék pedig az állami kasszába megy, tehát minden szabályozás törvényes.

Az azonban még nem dőlt el véglegesen, hogy az összeg, ami 14 hónap alatt az állami kaszába folyik be, hogyan, milyen kamattal és mikor kerül vissza a magánnyugdíjpénztárakba. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy nemcsak az állami szektorba visszalépők, hanem a magánpénztárakban maradók is kapnak majd kompenzációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva