Hírek

2010.10.10. 11:54

Nyugodtan nézzünk meccset

A legszenvedélyesebb focidrukkerek számára sem jelent fokozott szívinfarktus veszélyt a nemzeti válogatott meccseinek nézése.

MTI

Az erre vonatkozó legnagyobb tudományos elemzés eredményeit az International Journal of Epidemiology legújabb száma közölte. Olasz kutatók az országban 25159 szívinfarktus miatt fölvett beteg adatait dolgozták fel, és megvizsgálták három fontos labdarúgó-esemény ideje alatt valamennyi olasz gyógyintézet forgalmát. A 2002-es labdarúgó világbajnokság, a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság , és a 2006-ban lezajlott világbajnokság alatt nem tapasztaltak értékelhető növekedést a szívroham előfordulási gyakoriságában.

Két éve az orvosi szakirodalomban és a médiában nagy szenzáció volt az a tanulmány, mely a 2006-ban Németországban rendezett labdarúgó-világbajnokság szívgyógyászati következményeit elemezte. A szerzők kimutatták, hogy a német válogatott mérkőzései előtt, alatt és után csaknem háromszorosára nőtt a helyi szurkolók körében a szívinfarktus gyakorisága.

Két kisebb svájci megfigyelés is hasonló adatokról számolt be, ezért mind többen aggódtak, hogy a labdarúgás kiemelkedő eseményei kardiológiai vészhelyzetet okoznak. A szakértők arra is fölhívták a figyelmet, hogy a drukkerek táborában a szimpatikus idegrendszer izgalma ilyenkor számos, egyéb kockázati tényezővel is együtt jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva