Hírek

2010.10.09. 13:28

Olcsó koreai autók áraszthatnak el minket

A Ford és a Fiat az EU és Dél-Korea között a közelmúltban megkötött szabadkereskedelmi egyezmény ellen tiltakoznak, mert attól tartanak, hogy ezzel megnyílik az út a koreai autók özöne előtt.

Automotive News Europe - Világgazdaság Online

A paktum egyoldalú és nem biztosítja az egyenlő feltételeket a kereskedelemben – mondta Sergio Marchionne, a FIAT vezére, és a Ford pénzügyi igazgatója, Lewis Booth. A két autógyártó konszern most abban reménykedik, hogy az Európai Parlament megvédi a szektort az olcsó koreai autók dömpingjétől, amely szerintük az egyezmény következménye lehet. Ebben az európai autógyártó szövetség, az ACEA is segítségükre lehet, a szervezet egyetért abban, hogy a közelmúltban aláírt egyezmény nem szolgálja az iparág érdekeit – jelenti az Automotive News Europe nyomán a Világgazdaság Online.

Örül viszont az EU döntésének a General Motors leánya, a Chevrolet, hiszen a cég Koreában szereli össze autóit, és onnan exportálja azokat Európába. A GM tervezi szerint a márka 2013-ig kétszeresére, 500 ezerre emeli a Chevroletek eladásait az öreg kontinensen.

Korea számára hatalmas előnyt jelent a megállapodás, hiszen az ország 3 millió évente legyártott autójából 2 millió exportálnak. Ráadásul a koreai autópiac igen zárt; a hazai gyártók a piac több mint 95 százalékát birtokolják, Európából mindössze 33 ezer gépkocsit szállítottak Koreába tavaly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva