Hírek

2010.10.20. 12:59

Olcsóbbak a kis kasszák

Nehezen tudják megítélni a nyugdíjpénztári megtakarításokat terhelő díjakat a pénztártagok, és a díjak összehasonlítása sem könnyű – állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Világgazdaság - HB

A különböző pénztárak fajlagos díjterhelése nem csupán az egyes díjak eltérő – befizetésarányos, illetve vagyonarányos – vetítési alapja miatt ítélhető meg nehezen, de az időtényező figyelembevétele is gondot okoz. A megtakarítások kezdeti éveiben ugyanis a működési és likviditási célú tagdíjlevonás tetemes hányadot tesz ki a díjterhelésből, míg a befektetési díjak aránya csekélyebb. Hoszszabb távon viszont a befektetési díjaknak a díjterhelésen belüli súlya fokozatosan nő a működésre levont díjbevételek rovására.

A felügyelet számításai szerint az elmúlt években az összes nyugdíjpénztári vagyon átlagos díjterhelése fokozatosan és folyamatosan csökkent: 2009-ben a magánnyugdíjpénztáraknál ez átlagosan 1,12 százalékos, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál pedig 0,97 százalékos volt. (2000-ben a magánkasszáknál még 3,44 százalékos, az önkénteseknél 1,97 százalékos volt az arány.) Tavaly a működési díjakra a vagyon átlagosan 0,63 százalékát, míg a befektetések kezelésére a 0,49 százalékát vonták el a pénztárak.

Annak, hogy a magánpénztárak díja jóval magasabb szintről lényegesen gyorsabb ütemben csökkent, mint az önkénteseké, a PSZÁF szerint az lehetett az oka, hogy az 1998-ban indult magán-nyugdíjpénztári rendszer még meglehetősen új volt, és csekély vagyonnal rendelkezett, az 1994 óta létező önkéntes pénztárak viszont ekkor már vagyonfelhalmozásuk érettebb szakaszában jártak. Emellett a magánpénztári rendszer a befizetések kötelező jellegéből és jogszabály által meghatározott mértékéből adódóan lényegesen gyorsabban tudott vagyont felhalmozni.

Az egyes kasszák között egyébként elég nagyok a különbségek. A legolcsóbban működő magánnyugdíjpénztár 2009-ben az Villamos-energiaipari Társaságok Nyugdíjpénztára volt, náluk mindössze 0,53 százalékot tett ki a díjterhelés, a legdrágább pedig az Erste, ahol a mutató 1,35 százalékos lett. Még nagyobb eltérések vannak az önkéntes nyugdíjpénztári ágban, ahol néhány kassza (CIB, Richter Gedeon) fél százalék alá szorította a díjterhelést, miközben az Officium Országos Nyugdíjpénztárnál 2,84 százalékos az elvonás.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva