Hírek

2010.10.14. 11:20

Orbán nem nyűgözhette le a hitelminősítőket

Az elemzők úgy vélekednek, hogy az Orbán Viktor által szerdán bejelentett program növekedésellenes, ideiglenes, a hitelminősítőket sem győzik meg arról, hogy Magyarország jó úton jár.

Bloomberg - Világgazdaság Online

A válságadót három évre tervezi a kormány, mely a távközlési szektort 61 milliárd forinttal, az energiaszektort 70 milliárd forinttal és a kereskedelmi láncokat 30 milliárd forinttal sújtja. A bankadóval együtt az összeg eléri a 343 milliárd forintot (1,76 milliárd euró), mely az éves kibocsátás 1,4 százaléka – írja a Bloomberg hírügynökség.

A bejelentésre a Magyar Telekom részvények ára esésnek indult, csütörtökön folytatódott a zuhanás, 11 óra után már 2,06 százalékos napon belüli mínuszban van a részvény.

„Végül kibújt a macska a zsákból, a fixhozamú piacok viszonylak boldogak” – mondta Simon Quijano-Evans, a Credit Agricole Cheveux feltörekvő piaci stratégája. Véleménye szerint a lépés megadja a lehetőséget további jegybanki kamatcsökkentésre.

A vállalatok valószínűleg átterhelik a különadót a fogyasztókra, a belföldi kereslet csökkenésnek indul a gazdasági növekedéssel együtt – mondta Tóth Gyula, az UniCredit feltörekvő piaci stratégája. „Az emberek majd érzik az intézkedések hatásait, de nem olyan gyorsan, mint az ÁFA emelésének” – tette hozzá Tóth.

A forint 5,8 százalékot erősödött az euró ellenében szeptember 8-a óta, mióta Magyarország elkötelezte magát a jövő évi 3 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett, 170 valuta közül a legjobban teljesítővé vált a Bloomberg adatsora alapján. Benoit Anne, a Societe Generale SA elemzője elmondta, hogy Orbán bejelentései nem elegendőek a további ralihoz.

Az ötlet betömi a 2011-es 3-400 milliárdos költségvetési lyukat, de nem hisszük, hogy a hitelminősítő intézeteket vagy a központi bankot lenyűgözte ez a növekedésellenes és ideiglenes intézkedés – nyilatkozta a Bloombergnek Pasquale Diana, a Morgan Stanley elemzője.

A Standard&Poor’s BBB- besorolási szinten tartja Magyarországot, vagyis éppen a befektetésre ajánlott kategóriában, egy szinttel való megvágás a bóvli, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolná át hazánkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva