Hírek

2010.10.02. 11:28

Orbán: pénzt onnan lehet elvenni, ahol van

Orbán Viktor szerint a választás eredménye lényegesen befolyásolja a kormány munkáját: ha sok szavazatot kapnak, akkor gyorsan véghez tudják vinni a változásokat, ha kisebb támogatást kapnak, akkor lassabban haladnak majd.

MTI

A miniszterelnök a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban leszögezte: ha a Fidesz meggyőző fölénnyel végez az önkormányzati választásokon, akkor Magyarország jó néhány évet megspórolhat magának. A Gyurcsány-korszak legsúlyosabb örökségének nevezte, hogy Magyarország "úszik az adósságban", a központi költségvetés és az önkormányzatok egyaránt. Megismételte, hogy a választásokat követően újra kell gondolni a kormány és az önkormányzatok közötti munkamegosztást.

Az elszámoltatásokat illető kérdésre elmondta: nincs újrakezdés a múltért viselendő felelősség tisztázása nélkül, és hisz abban, hogy demokratikus keretek között is lehet tisztességes elszámoltatást végrehajtani. Úgy vélte, az ország állapotáért viselendő felelősség büntetőjogilag is megfogalmazható, de erről a parlamentnek kell döntenie. "Gondoljunk csak az izlandi példára" - tette hozzá.
 
Gazdasági kérdésekről szólva a kormányfő kifejtette, hogy a forint árfolyama ki van szolgáltatva a spekulánsoknak, aminek az ország súlyos eladósodottsága az oka. Szerinte "még jó ideig veszélyzónában lesz a magyar valuta", mindaddig, amíg nyolc év örökségét eltakarítva nyilvánvalóvá teszik a külvilág számára, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll.
 
Hangsúlyozta, hogy a szocialisták megszorításra épülő gazdaságpolitikájával szemben a jelenlegi kormány az együttműködés gazdaságpolitikáját követi, aminek például a bankadó "egy tiszta megnyilvánulási formája". Úgy vélte, hosszú távon a bankok jól járnak ezzel az együttműködéssel, hiszen munkájukhoz nem egy válság szélén egyensúlyozó ország jelenti a legjobb terepet, hanem egy vásárlóerejében erősödő, ígéretes perspektívájú ország. "És most ebbe be kellett fektetniük" - mondta a kormányfő.
 
Kifejtette, hogy az emberekről nem lehet "még egy bőrt lehúzni", ezért ha a költségvetés érdekében kemény lépéseket kell tenni, akkor abban a Magyarországon működő hazai és nemzetközi vállalatoknak részt kell venniük. "Pénzt csak onnan lehet elvenni, ahol van" - fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva