Hírek

2010.10.07. 08:04

Oszladozik a köd a kormány adótervei körül

Szép lassan mégiscsak tisztul a kép a jövő évi adócsomag körül. Bár az Index tegnapi értesülését hivatalos közlésnek nem lehet tekinteni, az tűnik ki belőle, hogy nincs szó azonnali átállásról egy vegytiszta egykulcsos adóra a személyi jövedelemadózásban.

Kiss Roland

Ahogy arra szakemberek számtalanszor rámutattak, az adójóváírás kivezetését csak többéves átmenettel lehet az adózók számára minimális vérveszteséggel levezényelni. Ugyanez igaz – a költségvetési bevételek szemszögéből – az idén bevezetett szuperbruttó adóalapra is.

Az, hogy a jelek szerint egy-két héten belül a kormány egy 2013-ig szóló adóreformcsomaggal rukkol elő, mindenképpen jó hír. Még akkor is, ha a jövőt illető tervek több ponton 180 fokos fordulatot jelentenek az eddigi irányvonalhoz képest. Hiszen a szuperbruttósítás bevezetése év elején még az szja-rendszer egyik jövőbeni sarokkövének tűnt, most pedig éppen ennek kivezetése igényel többéves átmenetet. A gyermekkedvezmény bővítése kapcsán szintén lehet „vissza a jövőbe” érzésünk, hisz valójában a korábbi, a jelenlegi többszörösét kitevő könnyítés visszaállításáról van szó.

Az immár tárcaközi egyeztetésen lévő adócsomag kapcsán viszont megalapozottnak tűnik a remény, hogy egy-két hónap vagy év múlva nem kell a most lefektetett irányvonalak és ütemezés átírására számítanunk. Hogy a jövőben nem kerül sor hatályos jogszabályok negligálására, ahogy az most a 15 millió forintos sávhatárral vagy 2006-ban az akkor kilátásba helyezett szja-csökkentéssel történt.
Ha ezekben a hetekben egy valóban időtálló és kiszámítható adórendszer alapjait fekteti le a kormány, a kisebb furcsaságok felett is szemet lehet hunyni. Többek között a hatálybalépés előtti 45 napos határidő csökkentése, az előkészítés elhúzódása vagy a kissé ellentmondásos nyilatkozatok felett is. Végül is gyümölcséről ismerszik meg a fa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva