Hírek

2010.10.19. 07:17

Részmunkaidő, szakképzés, MÁV és Volán - Itt az új akcióterv

Végleges az adócsomag; a kormány a bürokrácia csökkentését és az állami vállalatok átalakítását ígéri

VG

Arányos közteherviselés, munkahelyteremtés, valamint a felesleges túlszabályozottsággal szembeni fellépés – e három területen ígér előrelépést a kormány második gazdasági akcióterve. Az első pontot a hét végén a T. Ház elé benyújtott adócsomaggal kívánja megvalósítani a kormány, ehhez illeszkedik a távközlési, energiaipari, valamint nagy kereskedelmi cégekre kivetendő különadó. Ennek kapcsán tegnapi napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte: e három évre szóló sarc meghatározásakor a kormány arra törekedett, hogy a válságadó ne okozzon a működésre is veszélyes terheket, ne sodorjon veszélybe munkahelyeket.

Utóbbi célkitűzés külön is fontos szerepet kap: a munkahelyteremtés jegyében áll az iparkamarával a duális szakképzési rendszer bevezetéséről szóló megállapodás megkötése, a mezőgazdasági termelőket segítő lépések, valamint a részmunkaidős foglalkoztatás támogatása. Utóbbi anynyit takar, hogy kétszer négyórás foglalkoztatás esetén a munkáltató a szokásos 27 helyett csupán 20 százaléknyi járulékot köteles fizetni.

A bürokrácia csökkentése

Fontos közérdek a felesleges bürokrácia csökkentése is – tette hozzá felszólalásában a miniszterelnök. A kormány ezen a területen a tevékenységre jellemző kereset szerinti adó- és járulékfizetés megszüntetésével, az egyszerűsített cégelszámolás bevezetésével, valamint a társaságiadó-feltöltés szabályainak enyhítésével kezdeményez változásokat. Az állami bürokrácia visszaszorításától emellett több tízmilliárd forintos megtakarítást is remél a kormányfő.

Az akcióterv további részletei a cikk folytatásában olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva