Hírek

2010.10.05. 07:22

Tiltott áruk egészségpénztár-tagok számára

Szűkült az önkéntes megtakarításból adómentesen vásárolható patikaszerek köre

Nógrádi Tóth Erzsébet

Tilos bőrápoló szert vásárolni a patikákban az önkéntes egészségpénztári megtakarításból, a lisztérzékeny betegek pedig csak a kirótt adót is lepengetve vehetik meg e pénzből a szükséges étrend-kiegészítőt. A pénztártörvény regulája ugyanis kizárólag a gyógyításra való orvosságok kiváltását engedélyezi a pénztártagoknak. Furcsállja ezt Lukács Marianna, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke, aki a Patika Egészségpénztár igazgatójaként is sürgeti a prevenciós szolgáltatások körének bővítését.

Sok beteg zúgolódik, amikor az étrend-kiegészítőt nem vásárolhatja meg az általa összegyűjtött megtakarításból – erősíti meg az elnök asszony szavait Nagyidai Nándor, a Zsolnay Gyógyszertár – Pécsi Patendula Bt. vezetője, aki igencsak különösnek tartja a patikákban vásárolható termékek ilyetén megkülönböztetését. A gazdasági-pénzügyi válság miatt még inkább fontos lenne, hogy arra költsék megtakarításaikat az emberek, ami éppen szükséges az egészségük megóvása érdekében – vélekedik. Az őszies idő beálltával sokan vásárolnának például különféle vitaminokat az egészségkártyájukkal, ezt megtehetik ugyan, de a vitamin is adóköteles. Különösen a régebb óta takarékoskodókat bosszantja, miért lehetett 2006 előtt adómentesen megvásárolni az egészséget megőrző, a gyógyításra való termékeket, s miért sorolták akkor három kategóriába – vásárolható, adókötelesen vásárolható és tiltott csoportba – azokat.

A biztosítási ügyekben járatlanok számára úgy tűnhet, hogy a nyugdíj- és egészségpénztárak évi 330 ezer forint egyéni befizetése után járó 100 ezer forint adójóváírás vonzó az embereknek, de elfeledkeznek arról, hogy az adómentesen igénybe vehető szolgáltatások körének erőteljes szűkítése bizalmatlanná tette a rendszer iránt a takarékoskodni szándékozókat – fogalmazott Lukács Marianna.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva