Hírek

2010.11.23. 12:03

100 milliós bírság a PSZÁF-tól

Kilenc jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást nyújtó társaság és magánszemély részére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A hatóság nemrég megerősített piacfelügyeleti szervezeti egysége a továbbiakban is határozottan fellép az engedély nélküli szolgáltatók ellen.

PSZÁF

A PSZÁF 20 millió forint bírsággal sújtotta a Vibekri Pénzügyi Szolgáltató Kft.-t, s 20 millió forint bírsággal Nagy Franciska magánszemélyt engedély nélküli betétgyűjtés miatt.

A hatóság 20 millió forint büntetést szabott ki Holbusz Ákos magánszemélyre, 10 millió forintot az INTERCAPITAL Zrt.-re, 8 millió forintot Pocsai Jánosné magánszemélyre és 5 millió forint bírságot Csoma Jánosné magánszemélyre engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtási tevékenység miatt, illetve 6 millió forintnyi bírságot a HJH Enterprises Co.-ra bejelentés nélküli hitelközvetítés miatt.

Másfél millió forint bírsággal sújtotta a PSZÁF a jogosulatlan FOREX-szolgáltatást végző Tradenet Kft-t és 1 millió forinttal a Live-Trade Oktatásszervező Kft-t. A PSZÁF valamennyi esetben azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan szolgáltatóknak a tevékenység végzését.

A PSZÁF által feltárt esetek egy részében a nyomozó hatóság is eljárást folytat. A PSZÁF ugyanakkor egyéb esetek kapcsán jelenleg is felügyeleti vizsgálatokat folytat jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával.

Riasztó jelenség a jogszabályok nélkül működő fogyasztói csoportszervezők tevékenységének újjáéledése, amelyet a beszűkülő hitellehetőségek erősítenek. Kiemelt kockázat, hogy a csoportszervezők (bár jogilag nem a PSZÁF által engedélyezendő tevékenységet végeznek) jellemzően kellő tőke hiányában működnek, s üzleti gyakorlatuk egy esetleges felszámolás során sem nyújtana kellő védelmet a csoporttagok befizetéseire.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva