Hírek

2010.11.30. 08:37

A forintnak nem segített a kamatemelés

A kamatemelés hatását elmosta a nemzetközi bizonytalanság a piacokon

HB

Hiába emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap 25 bázisponttal 5,5 százalékosra az alapkamatot, gyengült a forint. Az euró ára délután 283 forint fölé emelkedett, ez több mint 3 egységnyi drágulás péntek óta, és a devizahitelesek is aggódhatnak, hiszen a svájci frank ára 5 egységgel, 216 forint fölé ugrott. Mindez ráadásul úgy történt, hogy az elemzők nem is számítottak kamatemelésre. A forinttal együtt gyengültek egyébként a régiós fizetőeszközök, így a zloty is a globális kockázatkerülő hangulatban.

Hazai fejlemények is közrejátszottak viszont abban, hogy az eladók uralják a forint piacát. „Az MNB-vel kapcsolatos hírekre és Simor András kommentárjára is reagál a piac” – mondja Barta György, a CIB Bank makroelemzője. A jegybankkal kapcsolatban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a monetáris tanács tagjainak jövőre esedékes lecserélése után 3,5 százalékosra módosulhat a jelenleg 3 százalékos inflációs cél. A fiskális és a monetáris döntéshozók közötti konfliktus, valamint az, hogy a jegybank a kamatdöntést követő kommentárjában elég sötét képet festett a makrogazdaságról, szintén nem kedvez a hazai eszközöknek.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva