Hírek

2010.11.05. 08:31

A kampánygyőztes sokat veszít

Nincs új a nap alatt: jöhet vihar, árvíz, iszapkár, megcsapolhatják a biztosítói pénztárcákat a bankadóval, október 30-ra szinte mindenki csatasorba áll és keményen küzdeni kezd a kgfb-piacon az ügyfelekért.

Szombat Tamás

Bár előzetesen mindenki óvatos hangot ütött meg, így a díjhirdetés után látható, hogy nem csitul, és megkockáztatom, évekig nem is fog csitulni a kampányhangulat. Fájdalom, ebbe a helyzetbe döntően mi magunk, a biztosítók kormányoztuk magunkat.  A kgfb-piacon ugyanis minden év novemberére teljesen transzparenssé válik minden: nincsenek apró betűk. Az ügyfél a kedvezmények dzsungelében az online alkuszok – és a Mabisz hamarosan induló kalkulátora – segítségével teljes biztonságban vág utat magának a legolcsóbb díjhoz. A PSZÁF óvó figyelemmel kíséri a díjhirdetést, a megerősödő fogyasztóvédelmi szerep ezekben a napokban a szerződőt védi – jaj annak, aki valamiféle sumákságra készül! És ez így is van rendjén.

A díjakkal azonban baj van. Miközben az alkuszok boldogok, hiszen újra van mit mutatni az ügyfeleknek – az átlagdíj bizonyosan 20 ezer forint alá csökken –, a piac léte egyre nagyobb veszélyben van. Nem árt talán emlékeztetni: a felügyelet három éve azért fejezte ki aggodalmát, mert a piaci átlagdíj 30 ezer forint alá süllyedt. Most ennek a szintnek alig több mint felénél kötnek a biztosítók szerződést az ügyfelekkel. Kitermelhető-e a megfelelő szolgáltatási színvonal ennyiből?

Való igaz, hogy a válság nyomán kevesebbet használjuk az autóinkat, s az is, hogy – az új rendőri eszköztárnak (pl. objektív felelősség) köszönhetően – csökkent a balesetek száma, ám eközben – az emelkedő szerviz- és munkaerőköltségek eredményeképp – egy autó sérült lökhárítójának a javítása 300 ezer forint körüli összegbe kerül. A személyi sérüléses károk változó bírósági megítélése nyomán pedig immár mindennapossá váltak a milliós nagyságrendű ráfordítások – az ilyen célra fizetett biztosítói kifizetések 20-25 százalékkal emelkedtek.

A jegyzet teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva