Hírek

2010.11.11. 11:32

A nyugdíjválság leminősítést hozhat

A nyugdíjak kifizetésére és az egészségügyre fordított növekvő kiadások a Standard & Poor’s (S&P) véleménye szerint tíz év múlva drámai következményekkel járhatnak Ausztriában.

Die Presse - Világgazdaság Online

A Die Presse által ismertetett tanulmány szerint nem új keletű Ausztria nyugdíj problémája. Az viszont újdonság, hogy ennek milyen súlyos következményei lehetnek. Az S&P friss felmérése szerint tíz éven belül elveszítheti legmagasabb, AAA minősítését az ország emiatt.

A nemzetközi hitelminősítő intézet a "Global Aging 2010 - An Irreversible Truth" elnevezésű tanulmányában az elöregedés globális következményeivel foglalkozik. Az Ausztriáról szóló országjelentés azonban messze drámaiabb, mint más országoké.

Az S&P abból indul ki, hogy Ausztria lakossága 2035-ig 9,1 millióra emelkedik, ám utána stagnálni fog. Egyidejűleg csökken a munkaképes korúak aránya. Ez az arány először gyengén, a jelenlegi 67,5 százalékról 2020-ra 66,3 százalékra  mérséklődik, utána azonban, 2050-re, meredeken, 58,3 százalékra esik vissza. A 65 éven felüliek aránya pedig 2050-ben a 2010-ben regisztrált 17,6 százalékról 28 százalékra emelkedik. 

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva