Hírek

2010.11.08. 15:59

A Világbank vezetésével tovább zuhanunk a Sötét Kor felé!"

Paul Krugman úgy véli, a Világbank elnöke, Robert Zoelick a legenyhébb kifejezéssel élve a világ legbutább emberének bizonyult azzal, hogy az aranysztenderdhez való visszatérést ajánlotta.

The New York Times - Világgazdaság Online

A The New York Times munkatársa egyetért Brad DeLonggal a Világbank elnökének értelmi képességeit illetően és hajmeresztő ötletnek nevezi az aranysztenderd ismételt bevezetését. A közgazdász szerint az Egyesült Államokban jelenleg folyamatosan csökken az infláció, követve Japánt, amely szintén a deflációs spirál felé csúszik.

Ezzel párhuzamosan többek között a kínai keresletnek köszönhetően fokozatosan emelkedik az arany ára. Krugman szerint ez egyértelműen jelzi, hogy erőteljes deflációs nyomás érvényesülne, ha bevezetnék az aranysztenderdet. Ebben az esetben tovább nőne a kereslet a nemesfém iránt, de – teszi fel a kérdést Krugman – kérdés, hogy mit akar megoldani Zoellick az arany támogatásával. "A közgazdaságtan tovább zuhan a Sötét Kor felé" – zárja blogbejegyzését Krugman.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szintén úgy látja, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között nem látni reális esélyét annak, hogy a közeljövőben megvalósulna a Világbank elnöke által hangoztatott, új aranystandard pénzügyi rendszer, mivel ez erősen korlátozná a jegybankok mozgásterét. Márpedig a világ nagy központi bankjainak legnagyobb kihívása éppen az, hogy megtalálják, milyen tőkepiaci beavatkozásokkal tudják élénkíteni a gazdaságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva