Hírek

2010.11.11. 11:30

Elemzők: a kormány a választásokig gondolkodik

Magyarország alááshatja az öt százalékos gazdasági növekedési terveket azzal, hogy 2014-ig meghosszabbítja a versenyszféra egyes ágazatait érintő különadód, amelyet eredetileg 2012-ig kell a vállalatoknak fizetniük. A Bloomberg által meg kérdezett elemzők szerint az egyéb úton érkező költségvetési bevételek is csökkenhetnek, így a kormány – a deficit csökkentésére irányuló – tervei is megbukhatnak. A nemzetközi elemzők szerint a kormány a választásokig gondolkodik, s nem lesznek strukturális reformok - a költségvetési tervek is ezt mutatják.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Szerdán hat hónapja nem látott esést könyveltek el a Budapesti Értéktőzsdén jegyezett vállalatok részvény-árfolyama, miután a miniszterelnök szóvivője utalt arra, hogy a kabinet tervei szerint az eredetileg 2012-ig kivetett válságadókkal további két évig számolnak, csak éppen máshogy fogják hívni.

A pénzpiaci reakciók híven tükrözik azt, hogy a magyar gazdaságra milyen hatással lesznek az ágazatokra  - mondja Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas SA londoni elemzője. Az adó jelentősen rontja a gazdasági környezetet, hiszen a vállalatoknak kevesebb pénzük lesz beruházni, amely potenciálisan gazdasági visszaesést okoz. Ugyanakkor ez az utolsó dolog, amelyre a magyar kormánynak szüksége van – tette hozzá.

A magyar kormány nagyon bízik a válságadóban, s annak a költségvetésre gyakorolt hatásában, ugyanakkor Magyarország a legeladósodottabb állam a régióban, ami csak rosszabb lesz, ha az állam a költségvetési hiányt akarja csökkenteni. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások júliusi megszakadása után szeptemberben Orbán Viktor, miniszterelnök kijelentette, teljesítik az unió felé vállalt hiánycélt: idén a GDP 3,8, jövőre pedig 3 százalékát.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva