Hírek

2010.11.23. 11:49

Halálos áldozatai is vannak a koreai tüzérségi párbajnak

Legalább két halálos áldozata van annak a tüzérségi párbajnak, amely magyar idő szerint kedden hajnalban robbant ki a Koreai-félszigeten.

Világgazdaság Online

Legalább két dél-koreai katona vesztette életét abban a tüzérségi párbajban, amely magyar idő szerint kedden hajnalban robbant ki a Koreai-félsziget nyugati partjainál észak- és dél-koreai erők között.

A CNN jelentése szerint a Jongpjon szigetét ért észak-koreai tüzérségi támadás során a két halálos áldozat mellett további tizenöt katona megsebesült, közülük öten súlyosabban, és dél-koreai, valamint független hírforrások szerint több civil is megsérült. A szigeten mintegy 60-80 ház megsemmisült a támadás következtében.

A dél-koreai miniszterelnök válságülést hívott össze, és kormánya az Észak-Koreának adandó "kemény válaszlépést" helyeztek kilátásba, amennyiben Phenjan tovább folytatja a provokációt, ugyanakkor kiemelték, hogy a feszültség csökkentésére törekszenek azn északi szomszéddal.

A dél-koreai hadsereget a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték, hasonlóan riadókészültséget hirdettek a japán hadseregnél, valamint az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájánál is. A Fehér Ház kemény szavakkal ítélte el az észak-koreai akciót, valamint emlékeztette az kommunista diktatúra vezetését, hogy Washington "minden körülmények között''" megvédi Dél-Koreát.

Az ázsiai térség háborús készültsége a mélybe küldte délelőtt a piacokat, a nyugat-európai tőzsdékkel együtt a magyar értékpapírpiac is komoly veszteségeket szenvedett el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva