Hírek

2010.11.03. 08:01

Itt az újabb piaci hisztéria

Írországot és Portugáliát büntetik az új uniós válságkezelő mechanizmus ötletétől félő hitelezők

VG

Az euróövezet gyenge helyzetben lévő tagállamain csattan az ostor, amiért a pénzpiacok rossz néven veszik az új uniós válságkezelő mechanizmus ötletét. A hétvégi EU-csúcson Angela Merkel német kancellár meggyőzte a tagországokat arról, hogy a 2013-ban kifutó ideiglenes válságkezelő alapot (EFSF) olyan állandó mechanizmussal helyettesítsék, amely a magántőke szerepvállalását is kötelezővé tenné a pénzügyi mentőakcióknál.

Úgy tűnik, a befektetőket sokkolta az új válságkezelési ötlet – kommentálta a piaci fejleményeket a Goldman Sachs egyik európai elemzője a Financial Timesnak. Erik Nielsen ugyanakkor hozzátette: nagy meglepetést ennek ellenére sem jelenthetett Berlin javaslata, hacsak valaki nem hitte azt, hogy a német adófizetők továbbra is bármit aláírnak.
Merkel – Nicolas Sarkozy francia államfő támogatásával a háta mögött – a kezdeti ellenállás dacára is rávette az uniós állam- és kormányfőket az új mechanizmus ötletének támogatására, még akár az uniós szerződés korlátozott módosítása árán is. Részletek azonban egyelőre nem ismertek azzal kapcsolatban, hogy milyen módon képzeli el Berlin a magántőke bevonását az eladósodott tagállamokat kisegítő mentőakciókba. A német pénzügyi szakemberek legkorábban decemberre készülhetnek el a konkrét javaslattal.

A jövőbeli tehervállalás lehetősége mindenesetre megijesztette a befektetőket, akik elsősorban az amúgy is bizonytalan helyzetben lévő Dublinon és Lisszabonon „verték el a port”. A két euróövezeti állam kötvényeinek hozama, illetve hozamfelára újabb rekordokat döntött.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva