Hírek

2010.11.11. 10:30

Jöhet a következő óriás mentőcsomag?

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön kijelentette, az EU készen áll arra, hogy támogatást nyújtson Írországnak szükség esetén, miután az ír kötvényhozamok rekord magasságba szöktek az államadósság miatti félelmek hatására.

AFP - Világgazdaság Online

"Fontos tudni, hogy jelenleg rendelkezünk minden szükséges eszközzel, hogy támogassuk Írországot, ha ez szükséges" - közölte Barroso újságírókkal, amikor arról kérdezték, vajon az EU kész lenne-e egy a Görögországéhoz hasonló mentőcsomagot készíteni Írország számára.

Az ír kötvények hozama az euró bevezetése óta nem látott mértékben szökött fel egyetlen nap alatt, miután a piaci hangulat rendkívül feszültté vált az ír államadósság mértéke miatt.

2010-ben az ír költségvetési hiány a GDP 12 százalékát teszi ki, Dublin tervei szerint 2014-re az EU által meghatározott 3 százalékos határ alá csökken a deficit.

José Manuel Barroso az AFP tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy szoros figyelemmel követik az eseményeket és készek arra, hogy mindenben segítsék az ír kormányzatot a deficit csökkentésében. Az ír állampapírok kereskedése egy elég egyszerű képlet szerint zajlik az elmúlt hónapokban, a képlet nem bonyolult, mindenki ismeri, aki emlékszik rá, hogy Görögország hogyan jutott el tavasszal a technikailag államcsődöt jelentő EU-IMF megállapodásig - írta Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kedden.

A szakértő úgy látja, hogy az államkötvények egyetlen vevője jelenleg között az Európai Központi Bank, ettől a deficites országok finanszírozását kifogásoló németek még dühösebbek lesznek, még keményebbeket mondanak, ettől a piac még jobban megijed, ettől a hozamok még jobban elszállnak... ördögi kör ez. Írország így aligha kerülheti a görög típusú, azaz az IMF bevonásával megalkotott mentőcsomagot – véli a Concorde elemzője.

A helyzet élesség mutatja, hogy kedden az Európai Unió gazdasági és monetáris ügyekben illetékes biztosa, Olli Rehn még azt igyekezett hangsúlyozni, hogy Írország nem kért segítséget az EU-tól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva