Hírek

2010.11.15. 07:00

„Jól állnak a csillagok” Orbán szerint

A magyar–ukrán kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Kijevben a magyar miniszterelnök

VG

A magyar–ukrán kapcsolatok fejlesztéséről, a gazdasági együttműködés elmélyítéséről és Kijev euroatlanti integrációjáról tárgyalt pénteken a magyar kormányfő Mikola Azarov miniszterelnökkel. Orbán rámutatott: a magyar–ukrán kapcsolatok az elmúlt időszakban meglehetősen elhanyagoltak voltak, de „most jól állnak a csillagok”, hiszen a jelenlegi ukrán vezetés stabilizálta Ukrajnát, „én pedig most dolgozom azon, hogy stabilizáljuk Magyarországot”.

„Két stabil és kiszámítható ország együttműködésére készülünk” – fogalmazott. Hozzátette: „nagyra értékeltük az új ukrán kormány azon bátor intézkedéseit, amelyekkel visszavonta az ukrajnai magyar kisebbségre nézve hátrányos intézkedéseket”. Orbán ennek kapcsán megígérte az ukrán miniszterelnöknek, hogy nagyon rövid időn belül elhárítja az ukrán nyelv magyarországi oktatása előtt álló akadályokat.
Az energetika terén folytatott magyar–ukrán együttműködés kapcsán a miniszterelnök elmondta: ezen a téren sokkal nagyobb potenciál van, mint amennyit ebből a felek idáig kihasználtak. Hangsúlyozta: jelezte ukrán partnerének, hogy e téren új szereplőkkel és sokkal nagyobb léptékben tervezi az együttműködést.

A jövő évi magyar EU-elnökség kapcsán Orbán Viktor kifejtette: az EU jövője Ukrajna felé vezet, hiszen az uniónak nagyobbodni, erősödni kell, s ez csak Ukrajna felé lehetséges.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva